Annoncefest hos TV-selskaber slut

2011 har indtil nu været god for TV-selskaberne med stigninger i annonceomsætningen på 20 procent. Det kan snart være slut.

Ifølge DRRB, Danske Reklame- og Relationsbureauers Brancheforening, er omsætningen af TV-annoncer i år steget med omkring 20 procent. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været et gyldent år for TV-selskaberne på annoncesiden. Efter krise op gennem 2009 og 2010 er man nu ved at finde fodfæste igen med omsætning og efterspørgsel, der nærmer sig niveauet fra før finanskrisen. Omsætningen af TV-annoncer er steget med omkring 20 procent, ifølge DRRB, Danske Reklame- og Relationsbureauers Brancheforening. Hos mediebureauet Mediacom har man også oplevet et godt år badet i succes og TV-annoncekroner. Bureauet spår dog, at annoncefesten har nået sit højeste.»På et eller andet tidspunkt skal forbrugerne til at bruge penge, hvis annoncørerne skal blive med at poste penge efter annoncer. Som den nuværende situation ser ud, har vi en reel frygt for, at det påvirker annoncørernes lyst til at reklamere. Jeg tror ikke på, at vækstraterne vil fortsætte på samme niveau,« fortæller Finn Kristensen, TV-director hos Mediacom og fortsætter: »Vækstraterne er allerede aftaget, så der vil komme en naturlig nedgang.«

Lave priser

Forklaringen på den hidtige succes kan primært findes i de lave priser og en fornyet optimisme i begyndelsen af året, hvis man skal tro Mads Bredal, administrerende direktør i mediebureauet Carat. »Den stigende efterspørgsel på TV-annoncer hænger primært sammen med, at prisen på en TV-annonce faldt meget under finanskrisen. Sammenholdt med dette viser det sig, at TV-reklamer er mere effektive nu, end de var for bare et par år siden. Det betyder, at effekten per krone er god,« siger Mads Bredal.

Succesen for TV-annoncerne har været så stor, at omsætningen er steget med mere end salget af onlineannoncer siden 2010, men stigningen i salget har nået toppen, og omsætningen har i løbet af de seneste måneder allerede nået et mere moderat niveau.

Terræn der skal genvindes

TV-selskaberne var rent annoncemæssigt en af de brancher, der var hårdest ramt af finanskrisen, og der har derfor været et terræn, der skulle genvindes. Man er endnu ikke helt på det tidligere niveau, men man ser dog en klar forbedring. Den stigende efterspørgsel har blandt andet medført, at priserne på TV-annoncer igen er blevet skruet op. »I perioder har der været udsolgt af TV-annoncering i Danmark. Det har betydet, at TV-selskaberne kan være mere kræsne og dermed skrue op for prisen igen,« siger Mads Bredal om Carats erfaringer. Hos TV 2 mener man dog ikke, at der har været en reel prisstigning. Selskabet har der-imod oplevet stigende efterspørgsel på de dyre annonceløsninger i den bedste sendetid.


»Vi kan se, at der er en øget efterspørgsel på vores dyre løsninger. Det kan skyldes, at vores kunder ønsker den sikkerhed, de får, når de bestiller en af vores kvalitetsløsninger,« siger Peter Olafsson, salgsdirektør hos TV 2. TV 2s forventninger til det fremtidige annoncemarked er ikke så negative som de store mediebureauers, men man er dog opmærksom på, at den nuværende samfundsøkonomiske situation kan få konsekvenser. »Vi sover med støvlerne på, for vi ved, hvor hurtigt det kan vende. Det er dog ikke noget, vi har oplevet endnu, og vi forventer stadig en god aktivitet på annoncemarkedet resten af året,« slutter Peter Olafsson.