ANNONCE: Kontoret vil helst bo på hotel

Topbillede
Foto: Virksomhedsfællesskabet officelab
Læs mere
Fold sammen

Kontorhoteller og coworking spaces er i eksplosiv vækst og indtager en stadigt større bid af kontor-markedet – og både globalt og i Danmark tyder alt på, at trenden kun vil vokse i fremtiden. Hvorfor? Dét ser vi nærmere på i denne artikel, hvor deleøkonomi og behov for fællesskaber og fleksibilitet er nøgleordene til at forstå udviklingen. I Newsec ser vi også tendensen vokse, og et eksempel herpå er det hollandske kontorfælleskab, Spaces, der til september rykker til Danmark og lejer sig ind i Københavns nye bykvarter Carlsberg Byen, hvortil vi har bistået udlejer.

Kontorfællesskabet Symbion definerer coworking spaces som ”workspaces, hvor forskellige slags medar-bejdere og virksomheder arbejder sammen og deles om de fysiske rammer”. Her ligger fokus på at facilitere videndeling og fællesskab mellem lejerne med henblik på, at de skal opnå faglige og sociale synergieffekter. Til forskel herfra er et kontorhotel mere et fysisk fællesskab, hvor flere virksomheder kan leje sig ind i den samme bygning og deles om fælles faciliteter.

Kontorarbejde er generelt blevet mere fleksibelt, og det influerer på både virksomhedernes og medarbejder-nes behov.

Nogle ansatte har i mindre grad behov for en fast arbejdsstation, da de enten arbejder i projektteams, rejser meget eller er ansat som freelancer.

Flere store virksomheder er begyndt at bruge coworking spaces til netop deres mobile ansatte. Kræver dit job, at du ofte er på farten, kan det have stor værdi at kunne benytte sig af et cowork-kontor i stedet for at arbejde på hotelværelset eller kundens kontor. Ligeledes kan medarbejdere, der bor langt væk fra deres arbejdsplads have fordel af et coworking space tættere på bopælen eller det kan effektivisere projektteams, der har et pludseligt eller midlertidigt behov for at sidde sammen.

På den måde kan virksomheden få opfyldt flere behov ved at tilbyde coworking spaces. Samtidig får den også mulighed for bedre at fastholde og tiltrække nye medarbejdere, for fremtidens fleksible medarbejdere vil ikke nøjes med, at kontoret er fleksibelt og effektivt – det skal også være indbydende og understøtte faglige og sociale behov.

Derudover oplever virksomhederne også selv et større behov for fleksibilitet på flere parametre. Dagens virksomheder har i stigende grad behov for fleksibilitet i forhold til lejeperiode og i forhold til at kunne skale-re op eller ned på kvadratmeterne. Så er der dem, som for eksempel kun har behov for et mødelokale en gang imellem eller som er for små til at kunne tilbyde deres medarbejdere en god kantineordning. Netop den efterspørgsel er kontorhoteller og coworking spaces skabt til at imødekomme til en konkurrencedygtig pris, hvor virksomhederne, ved at dele fællesudgifterne, både får flere faciliteter og services og ikke mindst flek-sibilitet – og oftest også en bedre beliggenhed end de ellers ville have haft råd til. Dertil sætter mange, især mindre virksomheder, pris på ikke at skulle tænke på varmeregning, rengøring, frokost, internet osv.

Men fleksibilitet og convenience er ikke det eneste, som virksomhederne søger. Stifter og direktør i det succesfulde aarhusianske virksomhedsfællesskab officelab, Christoffer Broberg Flintholm, ser en stigende tendens i samfundet til, at virksomheder har behov for at samle sig i klynger og fællesskaber. ”På lige fod med at deleøkonomi spreder sig inden for mange andre brancher, oplever vi at alle typer virksomheder, både iværksætteren og vækstvirksomheden, men i lige så høj grad også etablerede virksomheder, ser fordelene i at dele ikke kun kvadratmeter, men også sociale arrangementer, viden og kompetencer.“

Det globale kontorconcept, Spaces, som nu slår dørene op til deres første kontorfællesskab i Danmark, indikerer også, at markedet for den type kontorer vokser. Martiijn Roordink, medstifter af Spaces, udtaler til EjendomsWatch, at Danmark er et meget moderne land, hvor man bor og arbejder mere og mere fleksibelt, og derfor er det ifølge ham naturligt for Spaces at åbne i Danmark.

Kontorfællesskabet, der er en global succes med 250 lokationer fordelt på 40 lande, har som idégrundlag at redefinere måden man arbejder på – blandt andet ved at tilbyde et socialt og inspirerende miljø for iværksættere og store som små virksomheder. Til september bliver KøbkeHus i Københavns nye bydel, Carlsberg Byen, således fuldt af liv, når Spaces lejer sig ind på alle fem etager.

Læs flere nyheder fra Newsec Advisory her