Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Politiet i Helsingør behandler i disse dage en politianmeldelse, som Fiskeriinspektoratet har indgivet mod en lystfisker i Rungsted. Den drejer sig ulovligt salg af fisk på havnen, skriver Helsingør Dagblad.
Som sagerne står, risikerer lystfiskeren meget alvorlige sanktioner for sin forbrydelse. Den består i, at han tidligere på året solgte to gange fem skrubber til besøgende på havnen i Rungsted.
Tilfældigvis blev forretningerne ved lystfiskerens jolle bevidnet af inspektører fra Fiskeridirektoratet, og de var ikke sene til at slå ned på manden som blev anmeldt til politiet. Fiskerikontrollørerne kræver en bøde på 2.500 kroner og at politiet giver ham forbud mod at fisk på Øresund i et år. Desuden vil inspektoratet have de penge, nærmere betegnet 75 kroner, som manden tjente på sine fladfisk, konfiskeret.
Politifolk, som Helsingør Dagblad har talt med på politigården i Helsingør, har kun en stille hovedrysten til overs for anmeldelsen. Ikke desto mindre går den nu sin gang gennem sagssystemet og efter al sandsynlighed vil den ende med, at inspektoratets sanktionskrav mod fiskeren bliver imødekommet.
For at understrege sin sag har inspektoratets kontrollanter vedlagt flere eksempler på afgørelser i tidligere og lignende sager, som politifolkene i Nordsjællands Politi kan støtte sig til, når anklageskriftet skal udarbejdes. Trods sagens lidenhed er der altså lagt et stort arbejde i fremlæggelsen, og der er noget principielt i den.
Kontrolchef Mik Jensen fra Fiskeriinspektoratet vil ikke drøfte bødestørrelsen, som følger faste takster. Men han kan godt forstå, hvis borgerne, som ikke beskæftiger sig med fiskeri, finder at såvel straffekravene såvel som det bureaukratiske apparat der har været sat i sving for at føre sagen gennem »møllen«, er at skyde gråspurve, eller skulle vi sige skrubber med kanoner.
- Men vi kan ikke vide, hvor længe den pågældende har drevet salg af fisk på havnen, inden vi opdagede det. Der er cirka 35.000 fritidsfiskere, som har tilladelse til at sætte garn, og omkring en kvart million lysfiskere, der er aktive med fiskestængerne i Danmark, og hvis de alle driver uregistrerede fiskeforretninger efter udflugterne, så står vi med et problem, siger Mik Jensen.
- Ikke alene er der er tale sort økonomi, det er også ulig konkurrence for erhvervsfiskeriet. Men fødevaresikkerheden kan også blive sat over styr, når forbrugerne ikke har sikkerhed for, at fiskene er behandlet under de rette hygiejniske forhold, fortsætter kontrolchefen.
Selv om Fiskeriinspektoratet altså ser med meget stor alvor på fritidsfiskernes salg af fisk på havnene, så er inspektoratet dog ikke just ved at drukne i sager. Af de 757 overtrædelsessager der blev konstateret på landsbasis i 2010 i relation til sports-og fritidsfiskeri indgav inspektoratet således overskuelige syv anmeldelser om overtrædelser af fiskeriloven og skatte- og momsreglerne til politiet.
- Lyst- og fritidsfiskeri er en hobby på linje med andre aktive naturoplevelser, og den skal ikke være en ekstra indtægtskilde for udøverne, understreger Mik Jensen.