Anklager i Schlüter-sag: Var det aftalt, at du skulle tage skraldet?

Schlüter-partner erklærede sig i retten »i chok« over to medpartneres politianmeldelse af hende i sommeren 2015. Anklageren undrede sig over, at hun ikke reagerede med vrede.

Specialanklager Malene Stage Christensen spurgte Susanne Fryland direkte om, hvorvidt det var aftalt, at hun skulle tage skraldet i den prækære svindelsag, der centrerer sig omkring Johan Schlüter (billedet). Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Torsdag sidder Susanne Fryland igen i vidneskranken i Københavns Byret i sagen om svindel med klienternes penge i advokatfirmaet Johan Schlüter. Klienterne var TV- og filmproducenter, som havde betroet advokatfirmaet forvaltningen af deres rettighedspenge fra Copydan. Ifølge tiltalen snød Johan Schlüter og Susanne Fryland sammen klienterne, CAB og Filmret, ved gennem fire år at udstede grundløse fakturaer på 114 mio. kr.

Specialanklager Malene Stage Christensen spoler tiden tilbage til de skæbnesvangre sommerdage i 2015, da en politianmeldelse trak tæppet væk under advokatfirmaet.

Det var Producentforeningen, som husede CAB og Filmret, der stod bag politianmeldelsen af advokatfirmaet og dermed også de tre indehavere, som alle er tiltalt i sagen: Johan Schlüter, Susanne Fryland og Lars Halgreen.

Anklageren hæfter sig ved, at Susanne Frylands to medpartnere straks efter politianmeldelsen rotter sig sammen mod Fryland og dagen efter står bag en politianmeldelse af Fryland. Anklageren spørger om, hun blev vred over det.

»Jeg tror nærmest, at jeg går i chok,« svarer Susanne Fryland i retten.

Anklageren undrer sig over, at Susanne Fryland i efterfølgende sms-korrespondance med Johan Schlüter tilsyneladende ikke tager notits af hans politianmeldelse af hende.

Anklageren nævner en sms fra Schlüter. Han spørger Fryland, om hun har tilføjelser til deres indsigelser mod det samlede regnestykke, som Producentforeningen er ved at få lavet over den påståede svindel.

Susanne Fryland indleder sit svar med et »Kære Johan«, og det får anklageren til at spørge, om hun slet ikke var vred på ham over politianmeldelsen?

»Vi stod i en situation, hvor der skulle gives indsigelser. Jeg var mildest talt i chok, men omvendt var der arbejde, der skulle gøres. Derfor svarer jeg, som jeg gør. Jeg har aldrig ønsket en konflikt med Johan og Lars. Jeg syntes, at politianmeldelsen var blodigt uretfærdig, men der var et arbejde, der skulle gøres, og det kunne jeg godt skille fra mine private følelser,« svarer hun.

Anklageren spørger nu mere direkte og sætter ord på sine tanker:

»Susanne Fryland, var det aftalt med Schlüter og Halgreen, at du skulle tage skraldet?«

»Nej,« svarer Fryland.

Afhøringen af Susanne Fryland fortsætter her i eftermiddag, hvor anklageren tager fat på næste punkt, der drejer sig om regnskabsmanipulation. Den tiltale kan udløse fængselsstraf på 1 år og seks måneder, hvis de tre tiltalte findes skyldige.