Anklager i Pandora-sagen: "Det er blodig alvor"

Sidste retsmøde i straffesagen mod Pandora var ikke uden dramatik: Anklageren antydede insiderhandel og sammenkædede Pandoras børsfadæse med OW Bunker-skandalen. Pandoras advokat kaldte det for et "unfair" angreb.

Hvis Pandora får strafferetsdommen imod sig, vil det formentlig give en bøde til selskabet på under en mio. kroner. Til gengæld vil en dom sandsynligvis blive brugt af utilfredse Pandora-aktionærer, som mener, at de er blevet ført bag lyset. Arkivfoto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blev gået til den under det afsluttende retsmøde i straffesagen mod Pandora tirsdag.

Smykkekoncernen, der er tiltalt for at tilbageholde kursfølsomme oplysninger, fik et par verbale lussinger under anklagerens procedure, hvor retorikken blev skærpet mod den stormomsuste danske smykkekoncern.

"Pandora ødelagde tilliden til børsmarkedet. Det gjorde OW Bunkers konkurs også forleden. Så det er ikke tomme ord, det handler om. Det er blodig alvor det her," sagde vicestatsadvokat Hans Fogtdal.

Han forklarede dommeren i Retten i Glostrup, at Pandora satte tilliden over styr ved ikke at give relevante oplysninger rettidigt til aktionærerne om selskabets situation i sommeren 2011 forud for nedjusteringen, som kostede et kursfald på 65 procent 2. august samme år. Anklageren pegede på, at sagen mod Pandora har betydning for hele børsmarkedet.

"Sagen er alvorligere end som så. Den handler ikke kun om tilliden til Pandora-aktien, men om tilliden til hele værdipapirmarkedet," sagde Hans Fogtdal.

Anklageren valgte også at nævne de spekulationer om insiderhandel med Pandora-aktien, som har været omtalt i foråret 2011, da Pandoras aktiekurs dykkede markant, uden at der kom officielle nyheder fra selskabet. Han fremhævede, at "oplysningspligten er et væsentligt værn mod insiderhandel", og at den betydelige mængde shortselling, som fandt sted i Pandora-aktien dengang, kan have omfattet kriminel insiderhandel med aktien.

"Vi finder aldrig ud af, om der rent faktisk var en person, som kendte de ikke-offentliggjorte realiserede tal og derved tjente på kursens fald. Det er en nærliggende tanke. Men vi ved det ikke," sagde Hans Fogtdal.

Endvidere ledte han dommerens opmærksomhed hen på, at Pandora var yderst slagkraftigt præsenteret i straffesagen.

"Sagen har stor principiel betydning for markedet og for Pandora, hvilket man også kan se på det store opbud af advokater på Pandoras side," sagde anklager Hans Fogtdal.

Som Berlingske tidligere har beskrevet har Pandora hyret advokatfirmaet Bruun & Hjejle til at forsvare sig i straffesagen, og der var under alle retsmøderne fem advokater til stede for at forsvare Pandora.

Angrebene mod Pandora blev pareret af Pandoras erfarne advokat Oluf Engell, som førte an i forsvaret af smykkevirksomheden.

"Jeg er en smule smigret, når anklagemyndigheden mener, at sagens betydning kan aflæses i antal advokater. Men om Pandora er skyldig eller ej har intet at gøre med, hvor mange advokater der er til stede," sagde Oluf Engell, da han var i gang med at forsvare Pandora over for dommeren.

"Hvis tanken var, at man ville hende dommerens opmærksomhed på, at der sidder mange advokater på den ene side og kun en enkelt og en revisor på den anden side, så er det en irrelevant pointe. Realiteten er jo, at bag ved anklageren er hele SØIK (Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, red.). Det er en kæmpe organisation, som har efterforsket sagen i 2,5 år, og bag SØIK har der været Finanstilsynet og OMX (Fondsbørsen, red.) ved siden af," sagde Oluf Engell.

Han fandt desuden anklagerens sammenkædningen mellem Pandora og OW Bunker samt antydningen af insiderhandel for unfair.

"Jeg synes ikke, det er fair at nævne OW Bunker i forbindelse med Pandora. Det har overhovedet ikke noget med hinanden at gøre. Hvis man synes, man har brug for den slags insinuationer, så har man en svag sag," sagde Oluf Engell i, hvad han selv benævnte som "et par frie bemærkninger til anklagemyndigheden".

Pandoras advokat fandt det også unfair, at anklageren havde antydet over for dommeren, at der kan være fundet insiderhandel sted i foråret 2011, da Pandoras aktiekurs drattede voldsomt uden nye oplysninger blev offentliggjort fra selskabet.

"Det blev antydet fra anklagemyndigheden, at der måske har været noget insiderhandel. Det har Pandora ikke set antydningen af overhovedet. Jeg kan derfor ikke lade det fremstå sådan over for retten, at vi har at gøre med noget, der ligger et sted mellem insiderhandel og OW Bunker," sagde han henvendt til dommerne, mens han slog ud med armene.

Dommen i straffesagen falder på tirsdag i næste uge. Hvis Pandora bliver dømt, venter der en række private erstatningssager, som samlet handler om et trecifret millionbeløb. Anklagemyndigheden talte for en bøde i omegnen af 2,5 til 5 mio. kroner eller endnu højere. Pandora påstår frifindelse.