Anklager: Atea-dom viser, at vi slår hårdt ned på bestikkelse

Sager om bestikkelse i et omfang som i Atea-sagen er sjældne og skal straffes hårdt, mener anklager.

Foto: Niels Ahlmann Olesen. Anklager i Atea-sagen, Jørn Thostrup.
Læs mere
Fold sammen

København. Retten i Glostrup kendte onsdag alle otte tiltalte i Atea-sagen skyldige, og de to hovedmænd blev idømt fængsel i et år og i halvandet år.

Det er hårde straffe, men det skal det også være, mener anklager Jørn Thostrup, der dog havde krævet to og et halvt års fængsel til hovedmanden.

- Det er en meget usædvanlig sag, for vi har heldigvis ikke set bestikkelse i det omfang i Danmark, siger han efter dommen.

Han mener, at det er vigtigt, at der bliver slået hårdt ned i den slags sager.

- Retten sender et stærkt signal om, at man i de heldigvis sjældne sager om bestikkelse herhjemme får hårde domme, som det er sket her.

- Som retsformanden også sagde, så er der tale om samfundsskadelig virksomhed, og hårde straffe virker også forebyggende, slår Jørn Thostrup fast.

Selskabet Atea fik en bøde på ti millioner kroner i sagen.

- Der er ikke praksis for så høje bøder til virksomheder. Det er en meget høj bøde, men jeg mener, at man har fundet en god balance i forhold til sagens grovhed.

Anker på stribe

Halvdelen af de otte dømte i Atea-sagen, der er dømt for at have bestukket offentligt ansatte, udbad sig betænkningstid, mens de øvrige fire ankede dommene på stedet.

Det gælder blandt andet tidligere it-driftschef i Region Sjælland René Clausen. Han er idømt 1,5 års ubetinget fængsel for at have taget imod bestikkelse fra selskabet Atea i flere år.

- Dommen er anket, fordi min klient har nægtet sig skyldig, og vi har påstået frifindelse hele vejen igennem.

- Vi mener, at dommen rejser nogle principielle spørgsmål, som landsretten skal have lejlighed til at kigge på. Der er tale om spørgsmål, som der ikke tidligere er taget stilling til i dansk retspleje, siger Rene Clausens advokat, Andro Vrlic, efter dommen.

Han taler her hovedsageligt om forsvarets påstand om, at man ikke kan blive bestukket for sine egne penge. En stor del af de penge, som Atea bestak flere offentligt ansatte med, kom nemlig fra Region Sjælland selv.

Uden regionens vidende var pengene sat ind på en særlig konto i Atea, som rejser og dyre middage blev betalt fra.

- Om man kan blive bestukket for egne midler, mener vi, landsretten må tage stilling til, siger Andro Vrlic.

Advokaten for Per Juul Andersen, tidligere salgschef i Atea, der har fået et års fængsel, Arvid Andersen, udbad sig efter dommen betænkningstid. Fra begyndelsen har hans klient erklæret sig uskyldig.

- Vores synspunktet i dag er ikke anderledes, end da vi startede sagen. Min klient har disponeret over midlerne fra regionen i tillid til, at de personer, han havde med at gøre i Region Sjælland - der jo var på direktionsniveau - havde godkendt disponeringerne.

- Derfor er det min opfattelse, at min klient har været i god tro, om at man kunne disponere, som man gjorde. Uanset at man i dag mener, at det kan være ekstravagant, siger advokat Arvid Andersen.

/ritzau/