Anklage om svindel skygger for GNs regnskab

En formodet svindelsag i et amerikansk datterselskab har kostet GN Store Nord en nedskrivning på 150 mio. kroner og stjal al opmærksomhed på regnskabsdagen. Kunstige indtægter, fabrikeret dokumentation og en leders manglende mod er nogle af elementerne i den overraskende sag.

GN Store Nord producerer bl.a. høreapparater og headsets, der skal afprøves i akustiske lydbokse. Arkivfoto: Erik Refner
Læs mere
Fold sammen

En vis undren begyndte at spire på GN Store Nords hovedkontor i Ballerup. Når den danske ledelse kiggede på tallene for det amerikanske datterselskab Beltone, var der nogle ting, der ikke stemte.

»Hvis selskabet havde 100 kroner i overskud, hvorfor kom pengene så ikke i kassen?« spurgte man sig selv.

GN Store Nord iværksatte en gennemgang af Beltone-forretningen sammen med datterselskabet, men som 2015 skred frem, begyndte tålmodigheden at svinde ind hos GN Store Nord. Forklaringerne fra USA var ufuldkomne og besvarede ikke hovedkontorets spørgsmål godt nok.

»Vi har fået forklaringer, som efterfølgende har vist sig ikke at være rigtige, og en gang imellem har vi fået præsenteret dokumentation, som har været opfundet til lejligheden,« siger finansdirektør i GN Store Nord, Anders Boyer, til Berlingske Business.

Til sidst fik Anders Boyer nok. Han sendte et hold af regnskabsmedarbejdere over Atlanten for at gennemgå bøgerne hos Beltone. Selskabets revisor, Ernst & Young, tog også til USA hen over sommeren. Da den sidste side var vendt, lå konklusionen klar for den danske topledelse: En finanschef havde bedraget GN Store Nord for 150 mio. kroner, hvilket endte med at blive den altoverskyggende nyhed i GNs halvårsregnskab.

Når regnskabsmedarbejderne løb igennem bøgerne hos Beltone, kunne de se, at der var blevet bogført fiktive indtægter i resultatopgørelsen i årene 2012-2014. Modvægten til disse indtæger fandt indsatsstyrken flere steder i regnskabet, bogført som forskellige former for tilgodehavender og investeringer. Blandt andet som lån til nogle af Beltones franchise-tagere.

»Det giver kommercielt ingen form for mening, men han har formået at forvirre det lokale regnskabsteam, så de ikke har set det,« siger Anders Boyer, »Og så har han været heldig, at lige netop de poster ikke er blevet udtaget ved den årlige revision, eller når jeg har haft folk derovre.«

De 150 mio. kroner, der ifølge GN Store Nord er blevet svindlet for, er bestemt ikke noget ubetydeligt beløb for GN Store Nord og slet ikke for Beltone. Men når det har kunnet skjules i regnskaberne, så skyldes det, at Beltone udgør en ganske stor del af hele GN Store Nord-koncernen.

»Hvordan svindlen præcis fordeler sig mellem 2012, 2013 og 2014, er stadig ikke fuldstændig klart. Det er ret intelligent og kompliceret regnskabssvindel, der er blevet lavet. Det er rigtig mange transaktioner – ikke bare en gang i kvartalet, men mange, mange transaktioner.«

Finans-TV: Regnskabssvindel og nedjustering

 

Men der er dog stadig noget, der undrer på hovedkontoret i Ballerup. Den amerikanske finanschef har ikke trukket penge ud til sig selv, så der er altså ikke en krone af de 150 mio. kroner, der er endt i hans lommer. Det helt åbenlyse spørgsmål rejser sig så, om regnskabssvindlen er sket, for at medarbejderen kunne få en bonus relateret til Beltones præstationer.

»Der har været bonusudbetalinger i Beltone, og det har han også fået. Ikke hele sin bonus, men et sted mellem nul og normal bonus. Men det er så små penge, at det vil undre os, hvis det har været motivet i sig selv,« siger Anders Boyer.

GN Store Nord kigger i stedet et andet sted hen: Mod en fejltagelse i fortiden, der er løbet helt, helt af sporet.

»Motivet er uklart, men det kan pege på, at han lavet nogle fejl i regnskabet på et tidspunkt. Og så har han ikke haft modet til at indrømme det. Så har han forsøgt at dække det og håbet, at der er kommet bedre tider, hvor han kunne komme ud af det. De er så ikke kommet, og så har snebolden rullet, indtil det var for sent at krybe til korset,« siger Anders Boyer.

Lige nu går GN med overvejelser om, hvad det næste skridt skal være. Den svindelmistænkte har været i koncernen i lang tid, men han er nu bortvist fra selskabet. Han er endnu ikke politianmeldt, men selv om der kun er tale om papirpenge, så overvejer GN grundet beløbets størrelse alligevel, om man skal tage retslige skridt. Hvorvidt medarbejderen har erkendt den påståede svindel, vil Anders Boyer dog helst ikke kommentere:

»Jeg vil af hensyn til potentielle næste skridt ikke gå ind i den diskussion,« siger han.