Ankenævnet ligner en overspringshandling

De professionelle ejendomsbesiddere får - som det ser ud lige nu - mulighed for selv at springe de forkætrede vurderingsankenævn over og gå direkte til Landsskatteretten, når de vil klage over Skats ejendomsvurderinger.

De professionelle ejendomsbesiddere får – som det ser ud lige nu – mulighed for selv at springe de forkætrede vurderingsankenævn over og gå direkte til Landsskatteretten, når de vil klage over Skats ejendomsvurderinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var lagt op til en klar forringelse af ejendomsbesidderes mulighed for at klage over Skats ejendomsvurderinger, men nu ser det ud til, at man lander på en løsning, der, set fra branchens side, er mindst lige så god som den nuværende ordning. Formentligt endda bedre.

Som Berlingske Business har beskrevet i tidligere artikler, har regeringen foreslået, at de lokale vurderingsankenævn i de fleste sager skulle være sidste og eneste ankeinstans, når ejendomsbesiddere klager over Skats vurderinger.

Regeringens hensigt var at spare i Skats administration i og med, at sager ikke længere skulle behandles af både vurderingsankenævn og Landsskatteret. Men forslaget mødte en mur af kritik, fordi der er stor utilfredshed med vurderingsankenævnene, hvorimod der er udbredt respekt for Landsskatterettens arbejde.

Regeringens udspil bliver i disse dage forhandlet blandt partierne på Christiansborg. Og ifølge en kilde med tæt indsigt i disse forhandlinger ligger det lige nu til, at regeringen kommer kritikerne i møde, så en ny lov kan blive vedtaget med et bredt flertal.

Frit valg

Den model, der er på bordet, går ud på, at ejendomsbesidderne selv vil kunne vælge, om de går til vurderingsankenævn eller Landsskatteret. Den model svarer til det, som Foreningen af Statsautoriserede Revisorer argumenterede for i sit høringssvar.

Dermed vil Skat stadig i mange tilfælde spare en sagsbehandling i enten den ene eller den anden instans. Samtidig med, at ejendomsbesidderne stadig vil kunne gå til Landsskatteretten, som de ønsker.

For så vidt de også slipper for turen omkring vurderingsankenævnene, vil de endda være bedre stillet. Den konkrete kritik af disse nævn går på, at sagsbehandlingen dels er meget langsommelig – der kan gå flere år, før der er truffet en afgørelse – og at afgørelserne er behæftet med store fejl. I næsten otte ud af ti sager omgør Landsskatteretten vurderingsankenævnenes afgørelse til klagerens fordel, og i hovedstaden gælder det endda ni ud af ti sager.

John Frederiksen, formand for Ejendomsforeningen Danmark, glæder sig da også over de nye vinde fra Christiansborg.

»Det vigtige er, at vi stadig kan gå til Landsskatteretten og få gavn af den ekspertise, der ligger der. Så hvis det bliver løsningen, vil vi være positive. Men jeg forudsætter, at det ikke vil føre til højere omkostninger (for ejendomsbesidderen, red.), end det gør i dag, og, hvad der er meget vigtigt, at man bemander efter belastningen, så det ikke ender med, at sagsbehandlingstiden ved Landsskatteretten bliver længere,« siger John Frederiksen.

Ministeren tror på løsning

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) ønsker hverken at af- eller bekræfte, at valgfriheden ender med at blive løsningen. Men han siger: »Skatteministeriet har modtaget en lang række konstruktive høringssvar på forslaget om at modernisere klagestrukturen. Dem arbejder vi nu videre med sammen med folketingets partier, så vi kan finde en solid og langtidsholdbar løsning – også når det gælder ejendomsvurderingerne. Og jeg er helt overbevist om, at vi får landet en løsning, der giver et både mere enkelt og mere effektivt klagesystem uden at sætte borgernes retssikkerhed over styr.«

Skatteministeren hæfter sig desuden ved, at der de seneste år kun er blevet klaget over mellem 0,2 og 0,9 procent af vurderingerne af de 1,7 mio. privatboliger og 450.000 erhvervsejendomme.

»Samlet set er det således en meget lille del af et givent års ejendomsvurderinger, der bliver påklaget til behandling i vurderingsankenævnene, og hvor der efterfølgende gives medhold i klagen,« konkluderer ministeren.

Ekspert ikke imponeret

Den betragtning imponerer dog ikke Claus Pedersen, partner med ekspertise i skat hos revisionsfirmaet KPMG.

»Ministeriet tager slet ikke stilling til problemet, og svaret virker bevidst vildledende. Det er korrekt, at kun en meget lille andel af ejerne af landets ejendomme påklager ejendomsvurderingen. Det er der dog en åbenlys grund til, hvilket ministeriet godt ved. For langt de fleste ejerboliger har det på grund af skattestoppet på ejendomsværdibeskatning og grundskyld ingen betydning, om vurderingen er for høj eller for lav. Herudover betales der ikke dækningsafgift i en række kommuner, hvorfor der sjældent klages over disse ejendomme. Hvis man skal vurdere kvaliteten af sagsbehandlingen i klageprocessen i Skat og vurderingsankenævnene, kan man alene se på de ejendomme, der klages over. Det er irrelevant i denne sammenhæng, hvor mange ejendomme der ikke klages over,« siger Claus Pedersen.

Ifølge Berlingskes oplysninger vil et revideret lovforslag ligge klar inden udgangen af april. Men det kan blive senere, for Folketingets skatteudvalg har indkaldt til et lukket ekspertmøde den 8. maj.