Ane Uggla om Maersk Oil-salget: En meget svær beslutning

Overhovedet i Mc-Kinney Møller-familien, Ane Mærsk McKinney Uggla, kalder det en svær men rigtig beslutning at lade A.P. Møller-konglomeratet afhænde Maersk Oil.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Det var hendes far og farfar der i sin tid var pionerer for en dansk løsning i Nordsøen, hvor en række udenlandske selskaber allerede var begyndt at snuse efter olie, men det er Ane Uggla, der nu tager afsked med Mærsk Olie og Gas - i dag kaldet Maersk Oil. Tidligere på dagen blev det annonceret, at franske Total køber Maersk Oil i en handel til lidt over 47 mia. kr.

Ejerfamilien bag det store A.P. Møller-konglomerat har tidligere overtaget nogle af firmaets uønskede investeringer, da man købte aktieposten i Danske Bank op i det nyopretteede A.P. Møller Holding, men umiddelbart virker det som en ren afsked med Maersk Oil, og det har været en svær beslutning, fortæller Ane Uggla i en pressemeddelelse.

»I mit hjerte og i mit sind er dette en meget svær, men rigtig beslutning. Maersk Oil har gennem næsten et halvt århundrede været ved frontlinjen i dansk olieudvikling, været vital for A.P. Møller - Mærsk og op til denne dag spillet en afgørende rolle i den danske og internationale olie- og gasindustri. Det gør os stolte. Som ejere søger vi det bedste fundament for den fremtidige vækst i Maersk Oils aktiviteter og den fokuserede udvikling af den danske nordsø,« siger Ane Uggla.

»A.P. Møller - Mærsk har fundet en dedikeret industriejer med en oprigtig interesse i yderligere udvikling af og investering i de aktiver og evner, som er blevet skabt af Maersk Oil, mens man bevarer arven som Danmark ledende olieselskab. På vegne af A.P. Møller Holding ønsker jeg at takke alle ansatte i Maersk Oil for deres store resultater og deres uvigende dedikation til A.P. Møller - Mærsk.«

Historien om Mærsk Oil går tilbage til til 1962, hvor A.P. Møller-koncernen fik den såkaldte eneretsbevilling til at udvinde olie og gas i Danmark. Denne - ofte kontroversielle - står omend i en noget ændret form den dag i dag, og Maersk Oil har siddet på de bedste områder at Nordsøen og produceret langt, langt størstedelen af den danske olie og gas fra felter som Tyra, Dan og Halfdan.

Det var dog mere nationale hensyn, der i sin tid fik Maersk Oil ind i olien. Arnold Peter Møller kom nemlig oprindeligt på banen for at undgå, at et tysk selskab ville få rettighederne til den danske olie. I et brev til daværende statsminister Viggo Kampmann bedte A.P. Møller om, at man afsøgte andre muligheder som alternativ til tyskerne. Brevet sluttede med følgende

»Den af mig ledede Koncern er af nationale Grunde villig til at overveje dette (at være et alternativ, red.), hvilket jeg tør bede om, at Statsledelsen tager i Betragtning,« skrev A.P. Møller, som det fremgår af Morten Hahn-Pedersens bog »Mærsk Olie og Gas«.

57 år efter, at den dengang 84-årige A.P. Møller skrev sit brev, er det altså slut for Maersk Oil som en del af konglomeratet fra Esplanaden i København. Nu er det netop udenlandske interesser, som overtager.

LÆS MERE