Androiden trænger ind overalt

Google har stor succes på mobilmarkedet. Forude venter iPad-konkurrenterne og computerne. Men flere konkurrenter er på banen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Google går sin sejrsgang i mobilverdenen, hvor brugerfladen Android trænger ind på stadig flere telefoner - og vel at mærke de helt populære af slagsen fra alle de store producenter.

På et år er antallet af avancerede mobiltelefoner med Google Android, der har været i brug siden oktober 2008 som styresystem, vokset med 886 procent og nu udgør 34 procent af det nordamerikanske marked mod Apples iPhones 23 procent.


De bedst sælgende telefoner i Danmark er i øjeblikket også dem med Google Android på skærmen, og nu trænger Android også ind på de ultrabærbare og prisbillige mini-PCer samt kommende tavle-PCer og e-bogslæsere.

Forklaringen på succesen er enkel.

»Det korte svar er, at producenterne leverer overbevisende produkter på denne platform. Produkter som Desire og Droid Incredible fra HTC, Sony Ericssons X10, Motorolas Droid og Samsungs Galaxy S er blandt de førende mobiltelefoner på markedet og konkurrerer direkte med produkter i den høje ende fra RIM (firmaet bag Blackberry, red.) og Apple,« fastslår analysefirmaet Canalys, der følger mobilmarkedet tæt.

Kun det Nokia-dominerede Symbian og Android er for alvor åbne på det avancerede mobilmarked, der på verdensplan vokser med 64 procent om året og i 2014 ventes at tælle 576 millioner solgte telefoner.

»Teknisk kan Symbian være mere avanceret, men Android-platformen og de mobilproducenter, der støtter det, har været hurtigere til at tjene penge på, hvad markedet ønsker sig,« konstaterer Canalys, der også hæfter sig ved, at Android vinder frem overalt i verden.

Flere af de store mobilfabrikanter som Sony Ericsson og Motorola har desuden været presset til at forny sig selv, og her har Android givet nye muligheder, som er blevet udnyttet godt.


Men kinesiske producenter som Huawei og ZTE har med det gratis Android formået at presse mobilpriserne nedad.

»Udfordringen for de producenter, der satser stort på Android, er imidlertid at sikre, at de kan fastholde acceptable indtjeningsmargener på ægte forskellige produkter uden at blive trukket ind i en priskris med aggressive, ambitiøse, kinesiske producenter,« lyder Canalys analyse.

Tavle-PCer klar

J.K. Shin, som er leder af Samsungs afdeling for mobil kommunikation, forventer, at Samsung i år runder et salg på en million af sin nye tavle-PC, Galaxy Tab, der fik premiere på forbrugerelektronikmessen IFA i Berlin i begyndelsen af september og kommer i handelen - også i Danmark - om få uger. Galaxy Tab har en skærm på syv tommer og har både kamera og telefon i modsætning til Apples iPad. Galaxy Tab kører med Google Android.

Toshibas modstykke hedder Folio 100 og kommer til Danmark til oktober til en pris af 3.000 kroner. Den har en skærm på 10 tommer med trådløs netforbindelse og kamera og - senere i år - i en anden udgave, som også kan kobles på mobilnettet. Folio 100 er også født med Android til at styre det hele.

Toshiba har allerede sin første mini-PC med Android på markedet, AC100, der i Danmark koster rundt regnet 2.500 kroner.

Mini-PCer i fokus

Google har en større udgave af Android undervejs som styresystem, Chrome OS (»OS« står for »operativsystem«). Android kan nemlig ikke bruges på større skærme som en computer. Chrome OS er samtidig bunden i Googles Chrome-program, en konkurrent til Internet Explorer, Firefox, Opera m.fl.

Chrome OS vil i første omgang, som planlagt, satse på mini-PCerne, selv om det giver mulighed for trykfølsomhed, som det kendes fra kraftigere computere og fra tavle-PCer med Apples iPad i spidsen.

»Chrome OS er et styresystem, som er i sin tidlige fase, og det er især målrettet mini-PC-markedet i dag. Fordi det er gratis og open source, vil folk også kunne anvende det til tavle-PCer. Men jeg mener, at det er for tidligt at sige præcis, hvordan det vil udspille sig,« sagde Googles topchef, Eric Schmidt, da han i sidste uge lukkede Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin.


Han lod forstå, at Google senere i år vil meddele, hvilke partneraftaler man har indgået.

Forventningen er, at Android og Chrome OS på et tidspunkt vil smelte sammen, så Google kan koncentrere kræfterne om blot et produkt.

Solid konkurrence i vente

Chrome OS står dog til at få solid konkurrence. To giganter inden for hvert deres område, chipproducenten Intel og mobilproducenten Nokia, er nemlig i gang med at rulle deres eget styresystem, MeeGo, ud. MeeGo ligner Chrome OS en del, når man ser skærmbillederne og betjeningen og bygger da også som både Chrome OS og Android grundlæggende på det gratis styresystem Linux, der findes i et utal af versioner - langt flere end mange kender fra Windows-verdenen.

Køb adgang: Her er Danmarks største it- og elektronikvirksomheder

Intel og Nokia har ikke lagt skjul på, at MeeGo både skal ind på mini-PCer og mobiltelefoner. Det var forventet, at Nokia ville fremvise den første telefon, modellen N9, med MeeGo på årets store »Nokia World«-konference i London 14.-15. september. Det ser dog ikke ud til at blive tilfældet.