Android-telefoner kan bruge Facebook i hemmelighed

Verdens største, sociale netværk kan nu bruges anonymt via Tor-netværket fra en Android-telefon.

Det anonyme netværk Tor, som oprindelig blev oprettet af de amerikanske myndigheder, vinder stadig større udbredelse, fordi man kan kommunikere anonymt og dermed skjule sin identitet - nu også når man bruger Facebook fra en Android-telefon. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook-brugere kan nu fra deres Android-telefon anvende verdens største, sociale netværk gennem anonymitetsnetværket Tor og dermed være mere i fred for uvedkomne og uvelkomne øjne.

Facebooks Android-applikation kan nu anvende Tor-netværket, som skjuler telefonens IP-adresse til nettet og dermed er med til at sikre større anonymitet. Dermed kan Facebook-brugerne selv bestemme, om de ønsker at dele med andre, hvor de geografisk befinder sig, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tor (en forkortelse for »The Onion Router«) blev oprettet af den amerikanske regering som et kommunikationsværktøj, som systemkritikere i lande med et undertrykkende styre kunne bruge, så de alligevel kunne komme på Internet. Netværket består af et stort antal servere, som sender al nettrafik rundt på kryds og tværs, hvorved det bliver ekstremt svært for spioner og efterretningstjenester at overvåge kommunikationen.

Kræver en opdatering

Tor-netværkets popularitet steg voldsomt efter den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer fra juni 2013 af massiv, amerikansk spionage og overvågning med den skandaleramte efterretningstjeneste NSA i centrum.

Facebook gjorde det i 2014 muligt at tilgå det sociale netværk gennem Tor fra en PC med den Tor-tilpassede udgave af Firefox-browseren installeret. Nu udvides mulighederne til også at bruge Facebook via Tor fra en Android-mobiltelefon. Størstedelen af al brug af Facebook sker i dag på verdensplan fra mobiltelefoner.

For at bruge Tor-forbindelsen fra mobiltelefoneen skal man hente Orbot-applikationen, der bruges til at koble sig på Tor-nettet, og samtidig opdatere Facebook-applikationens egne indstillinger.

Facebook har ingen planer om at lade også sin mobilapplikation til iPhone-telefoner kunne bruge Tor.

Facebook har flere end 1,5 milliarder aktive brugere hver måned.