Android-stifter laver egen mobiltelefon

Det nye mobilmærke Essential vil mænge sig med de store og er både klar med sin første telefon og en digital assistent med indbygget kunstig hukommelse, så den ikke skal sende data til servere på nettet for at få svar.

Den nye Essential-telefon og Home-assistenten, som nu blander sig på mobilmarkedet. Foto: Essential Fold sammen
Læs mere

Selv om det ikke er mobilproducenter men snarere indtjening, der mangler på smartphonemarkedet, melder et helt nyt mobilmærke med Android-skaberen som bagmand sig nu med sin første telefon og en digital assistent til hjemmet.

Navnet er Essential PH-1, enAndroid-telefon i den dyre ende, og bag den står Andy Rubin, der var en af skaberne af Googles Android-software, som i dag er den altdominerende på mobilmarkedet.

Andy Rubin var medstifter af Android, som han i 2005 solgte til Google, der videreudviklede styresystemet. Rubin forlod Google i 2014 og stiftede investeringsselskabet Playground, der satser på teknologi. Mobilproducenten Essential var en af de første investeringer, og nu skal der for alvor arbejdes.

Assistent med begrænset netbrug

Essential-telefonen blev tirsdag lanceret i USA med en prismærkat på 699 dollars (4.600 kroner). Den 5,71 tommer store skærm i det skæve 19:10-format går stort set fra kant til kant, telefonens ramme er bygget i titanium og har dobbeltkamera, som optager billeder i en opløsning på 13 megapixler og film i ultra-HD-kvalitet. Frontkameraet klarer otte megapixler og UHD-film. Der er 128 gigabyte lagerplads og fire gigabyte RAM-arbejdshukommelse.

Sammen med telefonen - men til separat brug - kommer Home, som er en digital assistent à la Amazons Echo og Google Home - en lille, flad, let skråtstillet skærm med indbygget højttaler, som man ved at tale til kan få til at besvare spørgsmål og udføre forskellige opgaver. Essential lover, at færrest mulige data sendes ud af huset, ved at Home har indbygget den kunstige hukommelse, som den skal bruge til at kunne arbejde. Både Amazon og Google bruger deres egne servere til at forstå og besvare, hvad henholdsvis Amazon Echo og Google Home skal gøre. Essentials Home vil også kunne »tale« direkte sammen med andet hjemmeudstyr som elpærer og termostater, der er koblet på hjemmets trådløse net, i stedet for at skulle sende data til servere på Internet.

Home kører på Essentials eget styresystem, Ambient OS, som dermed bliver et alternativ til »de store« på det eksplosivt voksende marked. Brugere af Home vil kunne vælge mellem at lade Amazons Alexa, Googles Assistant eller Apples Siri være Homes stemme.

Kinesiske investorer er også med

Omkring 86 procent af alle nyproducerede smartphonetelefoner fødes med Android som styresystem. Sydkoreanske Samsung er ifølge analysehuset Gartner verdens største smartphoneproducent med en markedsandel på 21 procent og dermed også verdens største Android-producent, mens Apple er smartphoneverdenens nummer to med en markedsandel på 14 procent.

Blandt Essentials andre investorer er det kinesiske teknologifirma Tencent Holdings og den store, kinesiske elektronikproducent Foxconn, som bl.a. producerer telefoner for Apple og Sony.