Android bliver motor for telefonsalget

Inden nytår vil to af fem solgte telefoner være med Android, og Nokia, som hidtil har siddet solidt på tronen, skal berede sig på at blive lillebror.

Samsungs Nexus S er en af de mobiltelefoner, som anvender Google Android som styresystem. Dem bliver der mange, mange flere af allerede i år. Foto: Albert Gea, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Øget efterspørgsel på mobiltelefoner med Google Android som styresystem vil få markedet for dyrere telefoner til at skyde 58 procent i vejret i år og 35 procent næste år.

Inden nytår vil 38,5 procent af al verdens mobiltelefoner bruge Google Android som styresystem, mens Nokias hidtil dominerende Symbian-styresystem vil blive halveret til 19,2 procent som følge af Nokias kontroversielle beslutning om at droppe Symbian fremover og indgå samarbejde med Microsoft om fremover at lægge Windows Phone på telefonerne i stedet.

Sådan lyder forudsigelserne fra analysefirmaet Gartner, som følger teknologimarkederne tæt.

Lille fremgang for Windows Phone

Nokia besluttede i februar at indgå et tvangsægteskab med Microsoft. Begge er presset på mobilmarkedet, hvor Google Android tordner frem, ligesom Apples iPhone-telefoner også generer Nokia. Samtidig kæmper Microsoft med overhovedet at have en position på mobilmarkedet, hvor Windows bestemt ikke er slået an, som det har gjort det på PC-markedet. Windows Phone, som kom i efteråret 2010, har fortsat ikke hverken dansk sprog eller ordbog, ligesom flere nøglefunktioner ikke virker i Danmark, til trods for at telefonerne sælges til fuld pris.

Gartner forventer kun, at Windows Phone øger sin markedsandel fra 4,2 procent i 2010 til 5,6 procent i år. Til gengæld går det så fremad i 2012, hvor Microsoft med Nokias hjælp vil nå 10,8 procent og i 2015 19,5 procent. Til den tid vil Android dog efter forudsigelserne sidde på 48,8 procent af mobilmarkedet, og Symbian vil være udraderet til 0,1 procent.

Salget af dyrere mobiltelefoner, i fagsproget »smartphones«, ventes at stige med 57,7 procent i år og fortsætte opad frem til 2015.