Android befæster sin mobildominans

Over 83 procent af alle smartphonetelefoner leveres nu med Googles styresystem, mens Windows Phone går tilbage. Det samlede mobilsalg er stort set uændret.

Trods massive markedsandele fortsætter det Google-ejede styresystem Android med at gå frem. Arkivfoto: Jewel Samad, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JEWEL SAMAD

Android fortsætter sin solide befæstning af førerpositionen på mobilmarkedet, hvor nu over 83 procent af alle nye smartphonetelefoner kommer med Googles styresystem fra fabrikken. Til gengæld mister Windows Phone terræn.

Af de sammenlagt 301 millioner smartphonetelefoner, som forlod samlebåndene i juli-september på verdensplan, var de 83,1 procent udstyret med Android som styresystem. For et år siden var det 82,0 procent, viser den nyeste opgørelse fra analysehuset Gartner, der følger teknologimarkederne tæt.

Stort spring til nummer 2

Der er også kommet flere iPhone-telefoner fra Apple ud, så markedsandelen er vokset fra 12,1 procent for et år siden til nu 12,7 procent. Til gengæld går Windows Phone - Microsofts store satsning i mobilverdenen - tilbage og har nu kun en andel på 3,0 procent mod 3,6 procent for et år siden. Tallene dækker dog over en lille fremgang målt i antal telefoner, men da det samlede smartphonemarked på et år er vokset med 51 millioner styk, udgør Windows Phone-telefonerne sammenlagt en mindre andel end tidligere.

Verdens største mobilproducent, sydkoreanske Samsung, mister stort terræn. Hvor Samsung for et år siden stod bag hver tredje producerede smartphone, er det i dag kun hver fjerde, nemlig en tilbagegang fra 32,1 procent til 24,4 procent. Apple er fortsat næststørste smartphoneproducent med en fremgang fra 12,1 til 12,7 procent, mens kinesiske Huawei med 5,3 procent ligger som nummer tre, efterfulgt af kinesiske Xiaomi med 5,2 procent og kinesiske Lenovo med 5,0 procent.

Opgørelsen er sket, før Lenovo overtog den amerikanske mobilproducent Motorola 30. oktober 2014, hvilket har gjort Lenovo til verdens tredjestørste smartphoneproducent. Xiaomi har stort set hele sit salg i Kina, som er verdens største mobilmarked.

Mobilsalget stort set uændret

Ser man på det samlede mobilsalg - fra de billigste til de dyreste telefoner -, er Samsung fortsat en ubestridt nummer 1 i verden. Hver femte telefon, nemlig 20,6 procent, stod der i 3. kvartal »Samsung« på, i alt 94 millioner styk, som dog er en tilbagegang fra 25,7 procent sidste år.

Nokia er verdens samlede nummer to med en markedsandel på 9,5 procent mod 13,8 procent sidste år. Nokias mobilproduktion blev tidligere i 2014 overtaget af Microsoft, som fortsat kæmper med at få ordentligt fat i det vigtige mobilmarked. Apple er nummer tre med en andel på 8,4 procent, sydkoreanske LG nummer fire med 4,3 procent, og kinesiske Huawei indtager femtepladsen med 3,6 procent af verdensmarkedet.

Det samlede mobilsalg ligger stort set uændret siden 3. kvartal 2013. Det er kun vokset med 78.000 telefoner.