Andet kvartal satte rekord for udlandets investeringer i danske ejendomme

Den usædvanligt højere aktivitet får RED Cushman & Wakefield til at opjustere skønnet for omsætningen i hele 2017. En omsætning på 75 mia. kroner - 10 mia. mere end sidste år - virker nu sandsynlig.

Aldrig har udenlandske investorer købt danske ejendomme i det omfang, som de gjorde i andet kvartal i år. Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Aldrig har udenlandske investorer købt danske ejendomme i det omfang, som de gjorde i andet kvartal i år. Det fremgår af nye tal fra RED Cushman & Wakefield.

I alt 13 mia. kroner købte de udenlandske investorer ind for. Når man også tager de danske investorer med ind i ligningen, lå den samlede omsætning på 21,3 mia. kroner, hvilket gør kvartalet til det næstbedste i nyere tid – på trods af, at det normalt er fjerde kvartal, der er højsæsonen på markedet.

Ved indgangen til året vurderede de fleste mæglere, at omsætningen i hele 2017 ville matche rekordomsætningen på 65 mia. kroner fra 2016, måske med en lille pil opad. Men med tallene for andet kvartal inde, ser der ud til at denne pil bliver af anseelig størrelse.

Det virker således realistisk, at vi når en handelsaktivitet på 75 mia. kroner eller endnu højere, vurderer adm. direktør Nicholas Thurø fra RED Cushman & Wakefield. Skønnet er baseret på, at det plejer at være under halvdelen af aktiviteten, der ligger i første halvdel af året.

”Der har i de senere år været en generel medvind på erhvervsejendomsmarkedet som følge af fremgangen i økonomien og de lave renter, og disse understøttende faktorer skal selvfølgelig fortsat være tilstede i resten af 2017 for at aktiviteten kan fortsætte på det høje niveau,” uddyber Nicholas Thurø.

For såvel udenlandske som danske investorer er det især boligudlejningsejendomme i hovedstadsområdet, der har været efterspurgte. Blandt det store handler i dette segment nævner RED Cushman & Wakefield, at svenske Heimstaden har købt for 4,3 mia. kroner, og at tyske Patrizia og har købt for 1,4 mia. kroner.

I alt står boligsegmentet for 31 procent af omsætningen i første halvår. Også kontorsegmentet, som ellers har ligge ret stille gennem en årrække, stortrives nu, og her lå 26 procent af handelsvolumen.

Det tredjestørste segment er industri med 21 procent af handelsvolumen. Her er det i praksis i høj grad logistikejendomme til at servicere den voksende handel på nettet, det handler om. Omvendt er segmentet med de fysiske butikker det eneste, der ser ud til at skrumpe lidt.