Anders Holch Povlsen er godt i gang med at lukke det økonomiske hul efter coronachokket

Da coronakrisen var på sit højeste, røg Bestseller-ejeren af Bloombergs liste over verdens 500 rigeste personer. Nu er han tilbage på listen.

Anders Holch Povlsen, der er ejer af og adm. direktør i Bestseller-koncernen, er en af Danmarks rigeste. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronakrisen var fra start særdeles hård ved Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen.

På to uger blev der barberet over 11 mia. kr. af hans formue, og han røg af Bloombergs liste over verdens 500 rigeste personer.

Men nu er han godt i gang med et økonomisk comeback efter coronachokket. Siden slutningen af marts, hvor coronakrisen var på sit højeste, er han nemlig blevet 16 mia. kr. mere værd, og han er nu nummer 374 på Bloombergs liste over verdens 500 rigeste personer, skriver Finans.

Ifølge Bloomberg er Anders Holch Povlsen mere end 37 mia. kr. værd. Selv om han har forøget formuen siden marts, er han ifølge Bloomberg stadig omkring 11 pct. mindre værd, end da året begyndte.

Tallene er dog et skøn, da hverken Anders Holch Povlsens Bestseller-selskaber i Danmark eller hans selskab i Kina, der driver mere end 7.000 butikker, er børsnoterede. Og det er derfor uvist, hvordan det er gået dem under coronakrisen, samt hvor meget de nu er værd.

Sikkert er det dog, at Anders Holch Povlsens investeringer i de børsnoterede modeselskaber Asos og Zalando de seneste måneder er skudt i vejret.

Asos' aktie er steget med 55 pct. de seneste tre måneder. Under coronakrisen valgte Asos at gennemføre en kapitaludvidelse på knap to mia. kr. Her spillede Bestseller-ejeren en vigtig rolle, da han brugte kapitaludvidelsen til at øge sin aktiepost fra 26 pct. til 30 pct. af aktierne i selskabet.

Zalando og Asos' aktiekurser er steget markant

Også danskernes foretrukne webbutik, tyske Zalando, er steget med 49 pct. de seneste tre måneder. Anders Holch Povlsen ejer omkring ti pct. af aktierne.

Mens både Asos og Zalando er godt på vej i bedring oven på coronakrisen, er det endnu uvist, hvordan det går med Bestseller. I april fortalte Anders Holch Povlsen, at coronakrisen havde ramt Bestseller med hidtil uset kraft.

Bestseller mistede i marts 80 pct. af omsætningen og tabte 2,1 mia. kr. Det er det samme beløb, som Bestseller tjente hele sidste år. Og han forventede, at virksomheden i april ville tabe yderligere 2,1 mia. kr. I samme ombæring fortalte han, at han regnede med, at Bestseller om et år ville være 20 pct. mindre.

På det tidspunkt var hans butikker i Asien åbnet igen, men solgte for 40 pct. mindre end i samme periode sidste år.

Bestseller, der driver en lang række kendte brands som Vila, Vero Moda og Only, er i en af de brancher, der har været hårdest ramt af coronakrisen.

Mens en lukket frisør er hårdt ramt, fordi der stadig skal betales husleje og lønninger, selv om der ikke kommer penge i kassen, fosser pengene i tøjbranchen endnu hurtigere ud.

Finn Poulsen, direktør og medejer af Bestseller-mærket Only

»Vi ligger de første 20 dage i juli med indeks 108 (otte pct. over juli i fjor, red.). Vores juli er den bedste nogensinde.«


Det skyldes, at selskaber som Bestseller arbejder med løbende kollektioner, som er bestilt og solgt et halvt år forud. Det betyder, at der lige nu er en lind strøm af varer på vej hjem, som ikke kan afsættes i hverken Bestsellers egne butikker eller hos virksomhedens eksterne forhandlere.

Bestseller-mærke i bedring

I sidste uge fortalte direktør og medejer af Bestseller-mærket Only Finn Poulsen dog til Børsen, at den seneste tid har budt på markant fremgang for tøjsalget.

»Vi ligger de første 20 dage i juli med indeks 108 (otte pct. over juli i fjor, red.). Vores juli er den bedste nogensinde,« sagde Finn Poulsen.

Anders Holch Povlsen ejer også flere ejendomme og flere tusinde hektar jord i Skotland, mens de danske besiddelser tæller majoritetsejerskab af butikskæden Normal og dagligvarebutikken Nemlig.com.

Bestseller-ejeren var i marts og april flere gange i vælten. Først, da han efter kort tid fyrede 750 medarbejdere, og senere, da han ville udskyde betaling af husleje til sine udlejere og forsøgte at få rabat hos sine leverandører.

Mange havde svært ved at forstå, hvorfor en af Danmarks rigeste mænd sendte regningen for krisen videre i stedet for selv at betale. Men i et stort interview til Berlingske fortalte Bestseller-bossen, at han var kommet med alt, hvad han har, og oplyste, at han selv og flere banker havde skudt penge i Bestseller og øget kassebeholdningen massivt, så der nu står et beløb, som svarer til Bestsellers samlede overskud for de seneste fem år.

Anders Holch Povlsen ønskede ikke at oplyse, hvor mange penge der nu er i kassen, men kigger man i det seneste regnskab, fremgår det, at Bestseller har haft et samlet overskud efter skat på 7,8 mia. kr. de seneste fem år.