Anders Dam vil underbyde F1-lån

Realkreditten har hævet prisen på de populære F1-lån så meget, at Jyske Bank nu lancerer et fleksibelt banklån, der er billigere og lever op til de samme kriterier.

Jyske Banks direktør Anders Dam vil sikre sig udlån ved at tilbyde boliglån, der kan matche de populære F1-lån. Arkivfoto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu kaster Jyske Bank sig ind i krigen om at levere danskernes foretrukne og billigste boliglån. Det sker ud fra tanken om, at realkreditsektorens prisstigninger på de ekstremt populære F1-lån har taget overhånd. Derfor kan en sund bank som Jyske Bank levere et tilsvarende lån bedre og billigere end realkreditsektoren, der ellers sidder tungt på de danske boligejere.

»Vi kan konstatere, at realkreditselskaberne har hævet priserne rigtig meget på F1-lån, og det ser ud til at fortsætte. Med de priser, som realkreditten tager inklusive kursskæring, er vi nu som bank fuldt ud konkurrencedygtig. Derfor går vi nu ind på det her marked med lidt billigere lån,« forklarer Jyske Banks topchef, Anders Dam, fra hovedkontoret i Silkeborg, hvorfra han lancerer en nøje gennemtænkt plan for at trække i første omgang bankens egne kunder over på banklån frem for F1-lån i et realkreditinstitut.

»Vi kan sagtens tage de 20-30 milliarder kroner, vores egne kunder har i F1-lån. Og melder der sig kunder fra andre pengeinstitutter, som vil have produktet, har vi også kundenumre til dem,« lyder det fra Anders Dam, som holder det som en forretningshemmelighed, hvor mange penge Jyske Bank har til at udfordre realkredittens kolossale F1-udlån, som udgør 584 milliarder kroner.

»Vi kommer først og fremmest med det her tiltag for at beskytte egne kunder, der har et F1-lån. Men vi kan også låne ud til andre. Vi går ud i god tid med det, så folk kan nå at opsige deres realkreditlån og indfri dem til pari. Jeg har selv opsagt mit eget F1-lån. Det er simpelthen blevet for dyrt.«

Jyske Bank har tænkt sig at sende det nye låneprodukt på gaden til december, så man kan komme ud af sit F1-lån til 1. april 2014, hvor en del kunder har ny rentefastsættelse. Det nye banklån bliver op til 30-årigt og med mulighed for op til ti års afdragsfrihed:

»Man skal kunne indfri lånet til kurs 100 med rimelig kort varsel, og man vil have samme fleksibilitet som med F1-lånene. Man kan vælge mellem afdragsfrihed og afdrag. Med de prisstigninger, vi har set fra realkreditten, ligger man nu på en rente på 1,5-1,8 procent med kursskæring. Det kan vi sagtens lave en forretning ud af – og vi har plads til det på balancen.«

Prisen tilpasses F1-auktioner

F1-lån rentetilpasses én gang om året. Disse auktioner vil Jyske Bank lade sig inspirere af, når det gælder prissætningen på lånene.

»Som bank har vi den fordel, at vi kan lægge os stille og roligt i ly af de F1-auktioner, der kommer. Så tilpasser vi prisen, så vi bliver meget konkurrencedygtige.« Men risikerer kunderne så ikke store rente- stigninger, hvis F1-renten stiger?

»Jo, men det er en risiko, der er på alle variabelt forrentede lån. Sådan er det i sagens natur, og det er kundens risiko.«

Pengene henter Jyske Bank dels fra egne indlån, som vokser mere end bankens udlån på trods af, at Jyske Bank på det seneste har foretaget tre forskellige opkøb. Ligesom den øvrige del af banksektoren er banken således ramt af et skrumpende forretningsgrundlag, og det vil Anders Dam nu udnytte.

Samtidig har Jyske Bank lagt sig i selen for at efterkomme kreditvurderingsbureauernes krav. Således fremhævede Standard & Poor’s i august Jyske Banks funding-situation som overlegen i forhold til andre danske banker. Desuden har Jyske Bank indgået en aftale om funding via BRFkredit.

»Herudover kan vi i modsætning til realkreditten lave en boligtotalkonto, så kunden får samme rente på indlån, som kunden betaler for boliglån, Det er meget fleksibelt, men gælder dog ikke for F1-lån.«

Kravet er naturligvis, at lånet kan være inden for 80 procent af boligens værdi. Men det betyder omvendt, at Jyske Bank får en massiv pukkel på balancen i form af boliglån. Men heller ikke den danske boligboble, der brast i 2006 og 2007, får Anders Dam til at frygte, at de ejendomsværdier, som kommer at ligge til grund for det massive nyudlån, smuldrer:

»Nej, det ser vi ikke som en stor risiko. Nu går vi ind på et tidspunkt, hvor ejendomsmarkedet er faldet en del, så risikoen for, at det igen falder markant, er reduceret. Timingen passer tværtimod perfekt, for andres prisstigninger og ejendomsprisernes udvikling gør, at der er et hul på markedet.«

F1-lånene klarede krisen i fin form

Både Nationalbanken, kreditvurderings-bureauerne og realkreditten selv har advaret mod den potentielle risiko, der er ved at sælge realkreditobligationer for et større trecifret milliardbeløb. For hvad nu, hvis de mange obligationer ikke kan sælges? Vil det udløse voldsomme rentestigninger, eller vil hele det danske boligfinansieringssystem bryde sammen?

Senest bad den nu fyrede Danske Bank-topchef Eivind Kolding politikerne om lovgivning, der skulle bremse danskernes hang til F1-lån. Det blev dog mødt af et voldsomt modsvar fra netop Anders Dam. Han mener, at reaktionen fra ratingbureauerne har taget fuldstændig overhånd:

»F1-lånene bliver set som det store og onde dyr. Jeg kan ikke se det. De lån har været med til at stabilisere dansk økonomi, og investorerne elsker F1-lånene. De banker prisen ned i det rene ingenting, men ratingbureauerne hader dem. De er bange for, at der på et eller andet tidspunkt ikke er nogen, der investerer i F1-lån, men selv under den værste krise i 2008 blev obligationerne solgt blot til en højere rente. Mig bekendt var det den værste krise siden 1930erne, og den klarede F1–lånene i fin form.«