Anders Dam: Vi har givet bestyrelsen en »udbytte-bazooka«

Et stærkt fjerde kvartal har sikret Jyske Bank et årsresultat på 3,2 milliarder før skat. Direktør Anders Dam vurderer, at det kan komme aktionærerne i landets tredjestørste bank til gode. Bestyrelsen har fået en »udbyttebazooka«, siger Anders Dam.

Foto: Henning Bagger. Anders Dam, direktør Jyske Bank , fotograferet i hovedkvarteret i Silkeborg.
Læs mere
Fold sammen

Aktionærerne i landets tredjestørste bank kan muligvis se frem til guldrandede udbetalinger i løbet af de kommende måneder.

Jyske Bank meddelte mandag morgen, at årsresultatet for 2015 slutter noget bedre end ventet - på 3,2 milliarder før skat-, og det kan komme aktionærerne til gode, meddeler ordførerende direktør, Anders Dam.

Jyske Bank har traditionelt været tilbageholdne med at udlodde dele af bankens overskud til aktionærerne, og da man lovede det i oktober i fjor, var det første gang i en årrække.

Men med resultatet for 2015 er bankens bestyrelse blevet bevæbnet med en »udbyttebazooka«, siger Anders Dam.

»Bestyrelsen har en konservativ tilgang til vores kapitalforhold og til de regler, der tårner sig op for bankerne generelt. Men det ændrer ikke ved, at de har fået det, jeg kalder en udbyttebazooka foruden en mængde mindre granater i deres arsenal,« lyder den overraskende åbne melding fra direktøren.

Banken, der har hovedsæde i Silkeborg, havde oprindelig varslet et årsregnskab til 23. februar, men de overraskende gode resultater har givet Jyske Bank »en forpligtelse« til at melde ud til markedet, siger Anders Dam.

»Vi har hele tiden sagt, at vi var udfordret på at nå de 10 procent i forrentningen af egenkapitalen, så når vi alligevel lykkedes med det, har vi en forpligtelse til at melde det ud,« siger Anders Dam.

Det er først og fremmest en stærk slutspurt i fjerde kvartal, der sikrer Jyske Bank det gode resultat. Efter årets første ni måneder stod selskabet til et overskud på 2,1 milliarder kr, og i de sidste tre måneder alene har banken altså tjent 1,2 milliarder. Anders Dam peger på fusionen med BRFkredit som årsagen til, at indsatsen fremstår lidt ujævn målt på de enkelte kvartaler.

»Det er en meget stor forandring, der er sket i koncernen med fusionen. Vi blev dobbelt så store med et trylleslag, hvor der vil blive tilrettet, og hvor rutiner bliver forandret. Det giver et positivt jordskælv med eftervirkninger, men det vigtige er ikke kvartalerne. Det er, om vi kan performe på årsbasis,« siger direktøren.

»Men siden fusionen har vi tjent ni milliarder til sammen, og det er altså i en koncern med et relativt tungt realkreditben. Det er imponerende, synes jeg,« tilføjer Anders Dam.

Han tilskriver samtidig de »trofaste kunder« æren for bankens opadgående kurve de sidste år.

Resultatet er som ventet nået til fondsbørsen, hvor Jyske Bank-aktien mandag morgen topper C20 CAP, hvor man 15 minutter handel lå til en stigning på 8,3 procent til 300,40 kr. Klokken 10.15 har aktien stabiliseret sig omkring en stigning på 4,90 procent.