Anders Dam: Det kan blive nødvendigt at private betaler for at have penge i banken

Private bankkunder skal endnu ikke betale for at have penge stående i banken, men banksektoren kan blive nødt til at indføre negative renter også for privatkunder, siger Jyske Bank-direktør Anders Dam.

Foto: David Leth Williams. Private bankkunder kommer måske også til at betale for at have penge stående i banken, siger Anders Dam, direktør i Jyske Bank.
Læs mere
Fold sammen

Bankernes helt store hovedpine er og har igennem længere tid været det lave rentemiljø. Renteindtægterne er nemlig bankernes vigtigste indtægtskilde, men når renten er så lav, som den er nu, svinder indtjeningen voldsomt ind.

Bankerne tjener fortsat en rentemarginal på at låne penge ud til kunderne (udlån), men bankerne sætter i øjeblikket penge til på at have kundernes penge stående i banken (indlån). Det skyldes, at bankerne selv skal betale for at placere pengene videre i Nationalbanken, mens kunderne slipper for at betale.

Men det kan snart høre op. I de fleste store banker betaler erhvervskunderne allerede negative renter på indlån. Det indfører Jyske Bank nu også, efter bankens indlån er vokset med 10 milliarder kroner siden årsskiftet.

»Vores renter er under pres i det her lavrentemiljø. Det er jo - kombineret med den voldsomme vækst, vi har på vores indlånsside - årsagen til, at vi ser os nødsaget til at indføre negative renter i første omgang for erhvervslivet,« siger Anders Dam.

I første omgang?

»I relation til privatkunder så afhænger det af konkurrencesituationen,« siger Anders Dam.

De øvrige storbanker har ellers hidtil afvist, at private kommer til at betale negative renter på indlån. Men det kan blive nødvendigt for sektoren at indføre, mener Anders Dam.

»Hvis det her rentemiljø fortsætter mange år frem, så tror jeg simpelthen, at sektoren bliver nødt til det, for ellers bliver den kvalt på sin allervigtigste indkomstfaktor, og det er jo renterne,« siger Anders Dam.