Anden gang blev lykkens gang for ægteparret Sundström

På ryggen af en dramatisk aflysning for to uger siden blev Lauritz.com onsdag endelig børsnoteret i Sverige. Åbningsdagen sluttede med en forventet stigning, der dog primært er drevet af auktionshusets egen finansielle rådgiver.

Pressefoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ikke ubetydelig portion dramatik, et par halvkludrede forklaringer og en nedjustering i aktieprisen senere kunne Bengt Sundström og Mette Rode Sundström onsdag skåle i den champagne, der velsagtens har ligget på køl et par uger nu.

Ægteparret kan nu prale af at eje aktiemajoriteten i et børsnoteret selskab, efter onlineaktionshuset Lauritz.com onsdag blev noteret på minibørsen Nasdaq First North i Stockholm, Sverige.

Som det helst skal være på førstedagen åbnede aktien i et pænt plus og sluttede i samme - 8 procent blinkede det grønne tal, da børsen lukkede igen onsdag eftermiddag.

For tretten dage siden så det anderledes dramatisk ud. 18 minutter før selskabet skulle på børsen, trillede en temmelig kryptisk meddelse ind til børsen i Stockholm fra Lauritz.com, hvor auktionshuset udskød børsnoteringen på grund af manglende godkendelser fra Finanstilsynet. Lidt senere samme dag lød forklaringen så, at det var »tekniske årsager«, der udskød øvelsen, inden selskabet dagen efter endelig lagde sig fast på den forklaring, at manglende tegningslyst hos de institutionelle investorerer havde tvunget selskabet til at udskyde børsnoteringen.

»Trods den fuldt tegnede bog med de over 3.000 investorer, mente vores rådgiver ABG dog, at balancen i tegningerne mellem kortsigtede og langsigtede investorer ikke var optimal. ABG mente, at det var vigtigt at få flere langsigtede investorer - typisk institutionelle - med i ejerkredsen, for at sikre stabilitet i aktien« skrev Mette Rode Sundstrøm.

Resultatet blev, at et nyt prospekt blev udarbejdet, og prisen på en aktie blev sænket fra 19-21 svenske kroner til 15 svenske kroner. 40 procent af selskabet er røget på børsen, mens ægteparret fortsat beholder 60 procent af aktierne.

Det fremgår af børsdata fra den første dags handel, at det er virksomhedens finansielle rådgiver, AGB Sundal Collier, der har holdt gang i handlen. Lige knap 60 procent af de handlede aktier på førstedagen blev købt af AGB, hvilket dog er en rimelig normal procedure, når et selskab børsdebuterer.

Og Bengt Sundström lignede da også en lettet mand, da TV2 Business interviewede ham et par timer efter noteringen.

»Nu ser vi fremad og håber, at det bliver en rigtig god rejse for alle nye ejere af Lauritz.com. Det, synes vi, er dejligt,« sagde han.

Om rejsen bliver lykkelig står stadig i det uvisse. For Lauritz.com er børsnoteringen afgørende i bestræbelserne på at hente kapital ind til virksomheden, der har døjet med underskud i 2015 og det første kvartal af 2016. Egenkapital var skrumpet ind til noget nær 13 millioner kroner, og det opmuntrer ikke ligefrem til ekspansion og opkøb, som virksomheden selv har peget på som afgørende for dens videre succes.

Ambitionen er, at 56 af de millioner, børsnoteringen ventes at rejse, skal skydes direkte ind i selskabet, mens Bengt Sundström har forpligtiget sig til at betale et lån på 110 millioner tilbage, som han har taget i selskabet.

Hos Dansk Aktionærforening har man hele vejen igennem stillet sig skeptisk over for Lauritz.com, og formand Niels Mengel undrer sig blandt andet over, at størstedelen af midlerne fra børsnoteringen slet ikke kommer i firmaets kasse, ligesom han tidligere har ytret bekymring over selskabets ledelsesstruktur, hvor Bengt Sundström fungerer som bestyrelsesformand, mens Mette Rode Sundström er adm. direktør.

»Vi har ikke tidligere set en »mand og kone-forretning« på børsen. Der er ikke uafhængighed mellem bestyrelsen og den daglige ledelse, når bestyrelsesformanden er i et forhold med direktøren. Det er ikke god lederstil at have det på den måde,« sagde Niels Mengel i kølvandet på den første børsfadæse.

Bekymringen blandt investorerne beror også på de udfordringer, auktionshuset er løbet ind i de senere år. Man har gennemført en række opkøb i Sverige og Tyskland, der har vist sig at sværere at integrere, end man havde regnet med, og mens indtjeningen er faldet støt siden 2011, er gældsforpligtelserne vokset i samme periode og nærmer sig en halv milliard kroner. Til gengæld er driften endnu positiv.

Lauritz.com har 26 auktionshuse fordelt i Norge, Sverige, Tyskland, Belgien og Danmark og beskæftiger i omegnen af 360 medarbejdere.