Andelskasser parat til nye fusioner

Bankbryllup. Med børsnotering og 400 millioner kroner i frisk kapital på bogen er Danske Andelskassers Bank klar til nye opkøb.

»Hvis det lykkes at sammenlægge de to bankcentraler, kunne jeg godt forestille mig, vi var interesserede i også at fusionere med sparekasser eller mindre banker,« siger bankdirektør i Danske Andelskassers Bank Vagn Raun. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er langt mellem fusionslystne danske banker for tiden. Men Danske Andelskassers Bank er én af de få.

Banken, der opstod i foråret som en fusion mellem 16 andelskasser og en bank, blev børsnoteret i begyndelsen af juli og står nu med godt 400 millioner kroner i frisk kapital klar til fortsat vækst, forklarer bankdirektør Vagn Raun:

»Vi har nu fået en kapitalstruktur, som gør, at vi vil kunne finansiere fusioner med aktier, og det er en mere kendt løsning end at skulle betale med kontanter. Men der skal være tale om pengeinstitutter, som har styr på økonomien, som dækker et område, hvor vi ikke er i forvejen, og som kører på samme EDB-central,« siger han.

Netop diskussionen om bankcentraler står centralt i Vagn Rauns argumentation, just som hos mange andre bankbosser. Danske banker bliver i dag drevet på tre forskellige IT-platforme - SDC, BEC og Bankdata. Og da IT er kernen i al finansiel virksomhed, er det en både omfattende, langvarig og særdeles kostbar opgave at skifte bankcentral.

Spørgsmålet om IT-platform er så vitalt, at det reelt kan spænde ben for en ellers sund fusion, forklarer Vagn Raun:

»Der, hvor vi især ser en show-stopper for yderligere sammenlægninger er, hvor to pengeinstitutter passer godt sammen - men kører på forskellige bankcentraler. Det er desværre en reel blokade for ellers oplagte fusioner.«

Kan få behov for mere kapital

De to bankcentraler SDC og BEC har i månedsvis arbejdet på en fusion, men valget af den fortsættende platform trækker i langdrag, og en planlagt ekstraordinær generalforsamling bliver nu for anden gang udskudt, fortæller John Lundsgaard, der er direktør i Spar Nord og formand for SDC, til Berlingske Business.

Hos Danske Andelskassers Bank vurderer Vagn Raun, at en fusion af de to bankdatacentraler vil kunne sætte fornyet gang i sammenlægningen af danske pengeinstitutter:

»Her og nu er der en lille håndfuld andelskasser, som vi kunne forestille os en fusion med og som kører på samme systemer. Men hvis det lykkes at sammenlægge de to bankcentraler, kunne jeg godt forestille mig, vi var interesserede i også at fusionere med sparekasser eller mindre banker.«

Selv om Danske Andelskassers Bank for nylig har fået en solid kapitalindsprøjtning, rækker millionerne dog ikke til et større bryllup:

»400 millioner rækker ikke langt i det spil, så skal vi ud i et større antal sammenlægninger, ville det formentlig kræve yderligere kapital,« siger han.

Forårets fusion mellem de 16 andelskasser og Danske Andelskassers Bank ventes at spare den nye bank for cirka 40 millioner kroner om året. Det svarer til knap ti procent af omkostningerne.

Banken, der har hovedsæde i Hammershøj mellem Randers og Viborg, har i dag 52 filialer og knap 550 medarbejdere.