Andelskasse truet af konkurs

Inden 4. maj skal Københavns Andelskasse skaffe ny kapital, hvis den skal leve op til Finanstilsynets krav.

Foto: Carl Redhead
Københavns Andelskasse skal inden for en uge skaffe ny kapital, hvis den skal undgå konkurs.
 
Det står klart, efter banken har meddelt, at den ikke længere lever op til Finanstilsynets solvenskrav, da sikkerheden for andelskassens udlån ikke eksisterer eller er nedskrevet betragteligt. 
  
"Dette har vi fredag den 25. april meddelt Finanstilsynet," skriver banken i sin meddelelse ifølge Finanswatch.
  
Oprindeligt var fristen i går, men da banken har indkaldt til ekstraordinær generalforsamling har den altså nu en uge mere til skaffe ny kapital.

"Under denne generalforsamling vil andelshaverne blive præsenteret for en aftale om indskud af kapital fra visse eksterne investorer, der vil sikre Andelskassens fremtidige drift," lyder det i bankens meddelelse. 

Den lille andelskasse, som i sit seneste regnskab havde udlån på omkring 150 mio. kr. har længe været i Finanstilsynets søgelys. Allerede før jul blev den påbudt at stoppe sine udlån til andelsboliglån af Finanstilsynet, og kort tid efter kom det frem, at andelskassens direktør Rene Poulsen havde givet lån på 30 mio. kr. uden om bestyrelsen, blandt andet til den konkursramte finansmand Mark Szigethy. Direktøren blev bortvist i februar, og efterfølgende har banken sammen med sin revisor konstateret, at der ikke længere er sikkerhed for udlånene. 

Københavns Andelskasse låner primært penge ud til studerende, der skal købe andelsbolig.