Andelskasse reddes på randen af konkurs

Københavns Andelskasse er tæt på at gå konkurs, men en investorgruppe har nu tilbudt at sikre andelskassen overlevelse, mod at investorerne får magten i andelskassen.

Investorgruppen Dansk OTC har stor tillid til, at direktør i Københavns Andelskasse, Bo Warner, kan få afviklet de usunde engagementer, og at han kan være med til at udvikle andelskassen i den rigtige retning. Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række pengestærke investorer er klar til at gøre op med den klassiske andelstanke i Københavns Andelskasse. Således har det hidtil været gældende, at alle andelshavere i Københavns Andelskasse har én stemme, uanset hvor mange andelsbeviser den enkelte har.

»Dermed sikrer vi en sund demokratisk medindflydelse på andelskassens drift,« skriver andelskassen på sin hjemmeside.

Men det er ved at være slut. Københavns Andelskasse befinder sig i øjeblikket på randen af konkurs, og de investorer, som er klar til at sikre andelskassens overlevelse, vil have vedtægterne ændret, sådan at ethvert andelsbevis giver én stemme. Det vil sige, at jo flere penge man kommer med, desto mere indflydelse har man.

Det er Dansk OTC, et investeringsselskab med fokus på unoterede aktier, og en mindre investorgruppe, der står klar med pengene til den konkurstruede Københavns Andelskasse. Andelskassen fyrede for to måneder siden sin adm. direktør Rene Poulsen, efter det kom frem, at han uden bestyrelsens viden og i strid med sine bevillingsbeføjelser og andelskassens kreditpolitik havde bevilget lån og kreditter for et set i andelskassens perspektiv relativt stor millionbeløb, omkring 30 mio. kr.

Andelskassen har efterfølgende fundet behov for at nedskrive 14 mio. kr. på disse engagementer, hvilket bringer andelskassen under lovens krav til solvens.

Jesper Bak, adm. direktør i Dansk OTC, er sammen med investorgruppen klar med 21 mio. kr. til at forhøje andelskapitalen med, og for dét forventer de mere indflydelse end den ene stemme per andelshaver, som de nuværende vedtægter bestemmer.

»Det er sådan, at når man er ude i de her problemer, får man lidt mere indflydelse. Og selvfølgelig kommer vi ind og får indflydelse på det her, idet der fremover vil være en stemme per andel. Men ejerne er jo andelshaverne, så vores første opgave bliver dybest set at få noget ro på og få afviklet de her uheldige engagementer, som andelshaverne uheldigvis er blevet påført, på en stille og rolig måde,« siger Jesper Bak.

Sammen med fem af de øvrige investorer stiller han op til repræsentantskabet i Københavns Andelskasse. Bliver de alle valgt, har de flertal i det repræsentantskab, der udvælger bestyrelsen. Jesper Bak fortæller, at gruppen forventer at blive valgt til bestyrelsen, og han kalder det »naturligt«, at de også får formandsposten.

Den daglige ledelse skal der dog ikke ændres på, siger Jesper Bak, da de har tillid til den nye direktør, Bo Warner, der i øvrigt også er en del af investorgruppen.

»Vi synes, at man har nogle fornuftige medarbejdere, som kender kunderne, og så har man ansat en direktør, som vi har stor tillid til dels kan få afviklet de usunde engagementer, og dels at han kan være med til at udvikle andelskassen i den rigtige retning,« siger Jesper Bak.

Københavns Andelskasse meddelte fredag den 25. april til Finanstilsynet, at den ikke lever op til lovens krav til solvens, og på den baggrund gav tilsynet andelskassen en frist til søndag den 27. april til at opfylde kravene. Københavns Andelskasse fik dog med planen om kapitaltilførsel fra investorgruppen i hånden forlænget fristen en uge til søndag den 4. maj, og dermed afhænger andelskassens fremtid af, om andelshaverne på lørdag den 3. maj til generalforsamlingen stemmer for redningen.

»Det kræver jo, at de bestående andelshavere ønsker det her og siger ja tak til, at Dansk OTC kommer med de penge, der er nødvendige, for at vi kan overleve på den korte bane. Hvis man siger nej tak til det her, så kan jeg ikke udelukke, at det i stedet bliver Finansiel Stabilitet, der må afvikle andelskassen. Men det er jo andelshavernes beslutning,« siger Bo Warner, adm. direktør i Københavns Andelskasse.

Han fortæller, at der har været ført forhandlinger med mere end ti potentielle investorer, hvoraf den ene var et mellemstort pengeinstitut. Flere af de potentielle investorer har haft mulighed for at få indsigt i andelskassen i form af en due diligence, hvorefter nogle af dem har givet et tilbud. Af dem er tilbuddet fra Dansk OTC det klart bedste, siger Bo Warner.