Andelskasse leverer underskud som betegnes acceptabelt

Danske Andelskassers Bank leverede for de første ni måneder af i år et underskud før skat på 17 mio. kr. mod et overskud på 43 mio. kr. i samme periode sidste år.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netto blev det til et underskud på 15 mio. kr. mod et over skud på 41 mio. kr. i samme periode året før.

Det fremgår af regnskabet for de første ni måneder.

- Den negative resultatudvikling på 56 mio. kr. i forhold til samme periode i 2014 skyldes primært en nedgang i nettorenter på 52 mio. kr. og faldende kursreguleringer på 67 mio. kr., der kun delvist modsvares af stigende gebyr- og provisionsindtægter på 14 mio. kr., samt lavere omkostninger og nedskrivninger på udlån på 23 mio. kr., forklarer banken.

Banken giver regsultatet prædikatet "acceptabel".

Basisindtjeningen - resultat før skat eksklusive kursreguleringer, nedskrivninger og udgifter til sektorløsninger med videre - blev 85 mio. kr. mod 105 mio. kr. i samme periode sidste år.

Danske Andelskassers Bank havde nettorente- og gebyrindtægter på 420 mio. kr. mod 470 mio. kr.

- Nedgangen skyldes primært lavere renteindtægter på 52 mio. kr. til trods for stigende gebyrindtægter på 14 mio. kr., der modsvares af lavere udbytte på aktier i forhold til samme periode sidste år, anfører banken.

Udviklingen i nettorenterne forklarer banken med flere faktorer.

For det første oplever banken en generelt begrænset efterspørgsel efter udlån.

For det andet er konkurrencesituationen skærpet på udlån til gode kunder, hvilket giver faldende gennemsnitlige rentesatser til disse kunder.

For det tredje påvirker Nationalbankens negative indskudsbevisrente banken, ligesom det lave renteniveau reducerer obligationsrenterne og dermed bankens renteindtægter.

Finanstilsynet har i september 2015 været på inspektion i banken.

- Af redegørelsen fra Finanstilsynet fremgår det, at der ikke er fundet grund til at tilsidesætte bankens opgørelse af niveauet for det individuelle solvensbehov. Resultatet af Finanstilsynets inspektion medfører derfor ingen ændringer i bankens planer og arbejdet med at styrke kapitalgrundlaget, skriver banken.