Andelskasse-direktør: Tilfredse med det vi selv kan styre

Danske Andelskassers Banks administrerende direktør, Jan Pedersen, er tilfreds med udviklingen i de ting, som banken selv er herre over, men han er ikke være tilfreds med, at negative kursreguleringer er med til at sende bankens halvårsresultatet før skat ned i et minus på 17,2 mio. kr.

- Det, der nu tæller, når det kommer til stykket, er hvad der står på bundlinjen, og vi er ikke tilfredse med, at der står et minus der. Omvendt må vi også sige, at de ting, vi selv føler, vi har styring på, og selv kan påvirke, de går i den rigtige vej, selv om det går langsomt, siger Jan Pedersen i et interview med Ritzau Finans.

Kursreguleringerne belaster med 29,9 mio. kr. i første halvår - som følge af et kurstab på 39 mio. kr. på bankens aktier i Sparinvest Holding i første kvartal 2016 - mod et positivt bidrag på den post på 31,8 mio. kr. i samme periode sidste år.

Ses på basisindtjeningen er der imidlertid realiseret en fremgang til 68 mio. kr. i første halvår mod 51 mio. kr. i samme periode sidste år. Af lyspunkter underliggende peger bankdirektøren blandt andet på en stigning i udlånet til 5820 mio. kr. per 30. juni mod 5613 mio. kr. på samme tidspunkt året før.

- Vi låner lidt flere penge ud, end vi gjorde tidligere, og vi kan også mærke, at vores markedsområder har det en lille smule bedre. Men vi er jo meget påvirket af den kursregulering, vi fik på vores ejerskab i Sparinvest Holding i første kvartal, det har jo også forfulgt os ind i andet kvartal, siger Jan Pedersen.

- Derudover har vi lavet en organisationstilpasning her i juni, hvor vi sagde farvel til en række af vores kolleger, og vi lukkede de sidste seks kasser i vores filialer, så vi i dag er et totalt kasseløst pengeinstitut. Det er klart, at sådan nogle ting påvirker også lidt på omkostningssiden, tilføjer han.

Væksten i udlånet tilskriver Jan Pedersen et øget strategisk fokus.

- Vi har målrettet vores interne strategiske målsætninger på, at vi skal sætte hårdt ind på udlån. Det vil sige, at vi skal have fat og holdt nogle gode møder med vores privat- og erhvervskunder. Den øgede mødeaktivitet har faktisk givet os et rigtigt fornuftigt resultat, siger han.

Det stigende udlån er dog ikke noget, der kan aflæses på bankens renteindtægter. De er nemlig faldet i første halvår.

- Vi må sige, at selv om udlånet stiger, så er vi presset ret meget på priserne. Der er ingen tvivl om, at de nye penge, vi låner ud, de er på et lavere renteniveau, end de gamle penge, vi havde på bøgerne, forklarer Jan Pedersen.

I regnskabet fastholdt Danske Andelskassers Bank forventningerne til hele året om en basisindtjening i niveauet 160-200 mio. kr.