Andelsforeninger i oprør: Nægter at betale til banken

Flere af de andelsforeninger, der er økonomisk i knæ på grund af en kuldsejlet swapaftale, undlader bevidst at betale på swapaftalen. Bankerne har hidtil holdt sig fra at sende foreningerne til inkasso eller på tvangsauktion.

Flere andelsboligforeninger tager nu striden om de økonomisk giftige swapaftaler i egen hånd og nægter ganske enkelt at betale ydelserne på aftalerne. Foreløbig har der ingen bankerne ikke reageret. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere andelsboligforeninger tager nu striden om de økonomisk giftige swapaftaler i egen hånd og nægter ganske enkelt at betale ydelserne på aftalerne. Foreløbig har der ingen konsekvenser været fra bankernes side.

Andelsboligforeningen Engskoven i Aar­hus er blandt de forreste i kampen mod swapaftalerne. Foreningens strid mod Jyske Bank – om at få aftalen kendt ugyldig – er nu sat til at skulle afgøres endeligt i Højesteret i april 2017. Men foreningen er allerede nu på konkursens rand og har siden årsskiftet valgt ikke at betale ydelsen på swapaftalen.

»Efter nytår skulle vi egentlig have indsendt en konkursbegæring på grund af rente­swappen og de problemer, der kom ud af den retsstridige renteswap. Vi har i et år haft tre tomme boliger i foreningen og et tab på 250.000 kroner. Så vi har ikke kunnet betale til Jyske Bank pr. 31. december 2015,« fortæller Lund Poulsen.

Situationen ser endda ud til at blive værre. Ifølge Lund Poulsen var fire beboere så tyngede af ydelsen på deres boliger inklusive swapaftalen, at de ville forlade deres boliger i løbet af 2016, medmindre noget blev gjort.

Foreløbig har Jyske Bank ikke reageret på de manglende betalinger, siger Lund Poulsen.

AB Skovlunden ignorerer Nykredit

Også andelsboligforeningen Skovlunden i Esbjerg har droppet betalingerne på deres swapaftale, som er indgået med Nykredit. Ud af andelshavernes betalte boligafgift sørger foreningen for at betale regningerne til driften, og derefter overføres det resterende beløb til betaling på lån og swapaftale til Nykredit. Det overførte beløb udgør dog kun en brøkdel af, hvad der egentlig skal betales.

Nykredit reagerede på de manglende betalinger, men det tog foreningen sig ikke af, siger Skovlundens formand, Peter Rostgaard.

»I maj kom der en rykker med varsling om morarenter, vist nok på 18 procent. Den reagerede vi ikke på. Så kom der en ny rykker, hvor der stod, at vi kunne risikere at komme i Fogedretten og komme på tvangsauktion. Det har vi heller ikke reageret på. For Nykredit skal ikke komme og true os med sådan noget dér,« siger Peter Rostgaard.

Siden er der ikke sket noget.

»Vi har ikke hørt mere fra Nykredit,« siger Peter Rostgaard og tilføjer:

»Vi ønsker ikke at gå konkurs. Vi ønsker at få en ordentlig aftale, så vi kan komme fremad. Men Nykredit vil åbenbart ikke være med til noget, og når de ikke vil det, er der jo ikke noget at gøre ved det.«

Også i AB Skovlunden står boliger tomme, og der kommer derfor ikke løbende betalinger af boligafgift fra dem. Ifølge Peter Rostgaard er der netop kommet et dødsbo, som der heller ikke kommer penge fra, ligesom en bolig i øjeblikket er lejet ud, men lejerne flytter til august, og så står også den bolig tom.

»Og vi vil ikke leje ud mere. Vi vil sælge boligerne i stedet. Vi ønsker ikke at blive en udlejningscentral for Nykredit. Vi har tilbudt Nykredit, at de selv kan leje dem ud, men det vil de ikke. Vi mener, at det er Nykredit, der har ansvaret for den elendige swapaftale. Og så længe den er der, må vi stå i denne situation, for Nykredit vil ikke afvikle den,« siger Peter Rostgaard.

Nykredit oplyser, at koncernen har været i forhandlinger med foreningen om at finde en løsning, men at det desværre endnu ikke er lykkedes at blive enige. Derudover vil Nykredit ikke kommentere sagen.

Engskoven opsagde selv aftalen

Den 22. juni valgte Engskoven at følge de manglende betalinger op med at sende sin egen opsigelse af swapaftalen til banken, oplyser foreningens talsmand, Lund Poulsen.

Baggrunden for opsigelsen er den retssag, som Engskoven har fået fri proces til at få endeligt afgjort i Højesteret efter et nederlag i Vestre Landsret. Foreningen tabte nemlig ikke kernen i sagen, som er selve salget af swapaftalen og den tilhørende rådgivning. Sagen blev tabt, fordi foreningen reagerede for sent, og fordi dens indsigelser var for upræcise, blandt andet uden et præcist tab for foreningen, fremgår det af dommen.

Men dommen slår også fast, at Jyske Bank i princippet er erstatningsansvarlig. Derfor er en af hensigterne med at opsige swapaftalen at få opgjort det konkrete tab.

»Vi nærlæste dommen fra Vestre Landsret, som gør Jyske Bank erstatningspligtig, og så lancerede vi tanken om modregning. Og da vi også var nødt til at redde foreningen, gik det meget godt i tråd med det også, at vi satte huslejen ned,« forklarer Lund Poulsen.

Jyske Bank vil ikke kommentere sagen og Engskovens forsøg på at opsige aftalen med henvisning til, at banken ligger i retsopgør med foreningen. Men ifølge Lund Poulsen blev Engskovens opsigelse af swapaftalen ikke accepteret af Jyske Bank.

»Vi sendte en opsigelse af renteswappen, fordi der i henhold til landsretsdommen ikke var noget endeligt tab opgjort. Det blev påpeget, at vi ikke engang havde opsagt aftalen. Men straks kom der en protest, og banken ville ikke gøre swappen op,« siger Lund Poulsen.