Andelsboligejere om Blackstone-indgreb: »Vi føler faktisk, at politikerne har lyttet til os«

Kaare Dybvad Bek (S) vil sætte foden ned for kapitalfonden Blackstone og andre, som ønsker at foretage kortsigtede investeringer i danske ejendomme. Regeringen er derfor klar med et udspil, som skal gøre det sværere og mindre lukrativt at foretage kortsigtede investeringer og renoveringer.

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) vil skåne andelshavere fra Blackstone-indgreb. Andelshavere skal have mulighed for at fastfryse deres valuarvurdering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligminister Kaare Dybvad Beks Blackstone-indgreb vil ifølge beregninger fra Transport- og Boligministeriet ramme værdierne på udlejningsejendomme med ti procent, men andelshaverne skal fredes. De får nemlig lov til at fastfryse deres valuarvurderinger, så længe de ønsker.

»Du vil som andelsforening kunne fastholde den vurdering, du har lavet i 2019, så længe du ønsker. Denne her løsning betyder, at der ikke er nogen, som vil gå ned til deres generalforsamling næste år og se, at deres bolig er blevet mindre værd,« siger Kaare Dybvad Bek og understreger:

»Andelshaverne skal sørge for at have en valuarvurdering, der svarer til den værdi og prissætning, de mener er passende.«

Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) er meget tilfreds med løsningen.

»Prisfaldet skal ikke have negative konsekvenser for andelshavere, så er vi positive. Vi føler vi faktisk, at politikerne har lyttet til os. Indgrebet ville i værste fald få store konsekvenser for andelshaverne. Men med den her ændring er der ikke nogen andelshavere, som vil kunne risikere at møde frem til en generalforsamling og få at vide, at deres andelsbevis er mindre værd,« siger Jan Hansen, som er direktør for ABF.

Reaktionen kommer, efter at Berlingske onsdag aften kunne præsentere, hvordan boligministeren ønsker at ændre den omstridte paragraf 5, stk. 2 i boligreguleringsloven. Ministeren mener, at investorer som Blackstone bruger paragraffen til at renovere københavnske lejligheder for dernæst at skrue uforholdsmæssigt meget op for prisen.

Derfor har ministeren i flere uger forsøgt at forhandle en aftale hjem i Folketingets Boligudvalg, og nu er ministeren klar med et udspil, som ifølge ham selv skal ramme boligspekulanter, bremse huslejestigninger og trække renoveringer af udlejningsejendomme i en grønnere retning.

Uafhængig boliganalytiker og rådgiver Tejs Carstensen stiller sig stærkt undrende over for, at regeringen vil fastfryse de gældende valuarvurderinger.

»Det nærmer sig galimatias, at man vil videreføre særligt de urealistisk højt fastsatte valuarvurderinger. Det er en hovsaløsning, der bare vil gøre andelsboligmarkedet endnu mere uigennemskueligt,« siger han.

Men ifølge Jan Hansen er det centrale ikke nødvendigvis, at man som andelshaver kan få den pris, som står på beviset ved et salg.

»Der er aldrig nogen, som kan garantere, at man som sælger kan få den værdi, der står på andelsbeviset. Markedet forandrer sig, og den konkrete salgspris vil være afhængig af både ejerboligpriser, finansieringsmuligheder, og hvordan foreningens økonomi i øvrigt ser ud. Det, fastfrysningen af valuarvurderingerne betyder, er, at det ikke er ulovligt for den enkelte andelshaver at sælge til den vurdering, ejendommen havde før indgrebet,« siger han og fortæller, at flere andelsboligforeninger stadig bruger den offentlige vurdering fra 2011.

Han er ikke bange for, at den valgfri fastfrysning af valuarvurderinger kan skræmme købere.

»Det, som kan skræmme købere væk og skabe stilstand, er, hvis der ikke hurtigt findes en politisk løsning på det her,« siger Jan Hansen.