Analytikernes dom over bankerne: Skuffende, stillestående, svagt

Regnskabssæsonen for årets tredje kvartal er nu ovre for landets banker. I den forbindelse har Berlingske Business udarbejdet en oversigt over Q3-regnskaber fra bankerne, som analytikere generelt kalder »skuffende«.

Selv om hovedparten af de danske banker er kommet sig oven på finanskrisen, bød regnskaberne for tredje kvartal på skuffende tal. Billedet er fra Nordeas filial på Kongens Nytorv i København. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt
Læs mere
Fold sammen

Skuffende. Stillestående. Svagt.

Det er de adjektiver, der går igen, når bank­analytikere bliver bedt om at karakterisere de danske bankers netop aflagte kvartalsregnskaber.

Konklusionen kommer efter de seneste ugers bølge af regnskaber, der har skuffet markedets forventninger. Først faldt Sydbank-aktien med over ni procent i løbet af regnskabsdagen. Så kom Nordea, der oplevede en pludselig børsderoute på 5,2 procent. Til sidst kom den største spiller, Danske Bank, der faldt 7,1 procent efter regnskabets offentliggørelse.

Efterhånden som regnskaberne fra landets største banker er tikket ind, har Berlingske Business udarbejdet en oversigt over de forskellige tredjekvartalsregnskaber. Heraf fremgår det blandt andet, at seks ud af landets ni største banker har leveret et dårligere resultat efter skat i årets tredje kvartal sammenlignet med samme kvartal i 2014.

I forhold til sidste år har egenkapitalforrentningen også været mindre i flere af landets banker.

Mange forklaringer på problemerne

Forklaringen på bankernes problemer er mange. Dels udfordrer den lave økonomiske vækst og negative renter stadig bankerne på indtægtssiden, og dels har en skærpet konkurrence mellem bankerne presset udlånsmarginalerne ned.

Til trods for den udfordrende tid at drive bankforretning på er landets førende bank­analytikere skuffede over de seneste bankregnskaber.

»Der er ingen tvivl om, at Q3-regnskaberne er skuffende som en effekt af en kraftigt skærpet priskrig, der rammer nettorenterne. Gebyrindtægterne lå til den svage side, og handelsindtægterne i de store banker lå særdeles svagt. Det var ikke forventet, at handels­indtægterne skulle være fantastiske, men de tog sig klart dårligere ud end forventet,« siger aktieanalytiker Per Grønborg fra Danske Bank Markets.

Toplinjer overskygger positive nyheder

Thomas Eskildsen, der er bankanalytiker i Jyske Bank, er enig i, at indtægtssiden var kvartalets klare skuffelse.

»Tredje kvartal blev meget afdæmpet, og der blev tilføjet mere modvind til særligt netto­renteindtægterne. Det ser ud til, at vi skal fortsætte i nogen tid endnu, før der kommer en renteforhøjelse fra Nationalbankens side, og det er klart noget af det, der vil betyde rigtigt meget for bankerne,« siger Thomas Eskildsen, der mener, at de danske banker generelt er blevet »straffet for hårdt«.

»Markedet har overreageret på flere af bankernes regnskaber, hvor nogle af bankerne er blevet straffet flere gange. Det er som om, markedet har haft en sneboldeffekt i tredje kvartal,« siger han.

Også bankanalytiker i Handelsbanken Capital Markets, Mads Thinggaard, kalder bankernes regnskaber for »skuffende« og endnu svagere end forventet. Dog mener han, at bankernes pressede toplinjer har overskygget flere positive nyheder, der kom frem i forbindelse med denne regnskabssæson. Blandt andet meddelte Jyske Bank for første gang i en årrække, at banken vil udlodde en del af overskuddet til aktionærerne ved at udbetale udbytte på 500 millioner kroner samt købe aktier tilbage under et aktietilbagekøbsprogram af samme størrelse.

»Hvis sådan en nyhed var kommet frem for bare et halvt år siden, er jeg sikker på, at aktien var steget meget kraftigt. Markedet har henover regnskabssæsonen zoomet noget væk fra fokus på udlodning og i stedet fokuseret på de udfordringer, der er på toplinjen,« siger Mads Thinggaard.

Kredittabene er bragt ned

Spørgsmålet er så, hvordan udsigten er for bankerne i den kommende tid? Positivt for det danske banklandskab er det, at langt hovedparten af bankerne er kommet sig over krisen. Ifølge regnskaberne for tredje kvartal falder nedskrivningerne i en lang række banker, som generelt har fået styr på kreditkvaliteten. Sammenligner man de danske banker med øvrige banker i Sverige og Norge, er de danske kredittab ligefrem bragt markant ned i 2015.

»Bankerne står generelt meget solidt, når man kigger ind i kreditbogen. Det er kun i landbrugssektoren, at kreditkvaliteten fortsat halter,« siger Thomas Eskildsen.

Tilbage hersker den store frygt for, at indtægtssiden vil presse de danske banker i bund. Aktieanalytiker fra Danske Bank Markets Per Grønborg kalder fortsat bankaktierne for »interessante«, men tilføjer:

»Vi kommer ikke uden om, at nettorenten har været en klar skuffelse i tredje kvartal. Presset på indtægtssiden bekymrer og er nok det, der får investorerne til at overveje en ekstra gang, inden de køber yderligere op i danske banker,« siger han.