Analytikere vender tommelen nedad for TDC

Danmarks største telekoncern får det svært i også 2017, fordi indtjeningen stadig er under pres på mange fronter, siger to analytikere efter fredagens regnskab fra TDC.

TDC har fortsat problemer med at tjene penge nok, siger analytikere. Arkivfoto: Torben Klint, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Klint
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Inden fredagens regnskab vendte tommelfingeren en lille smule op for TDC i 2017 med udsigt til en stabilisering. Men med TDCs prognose og meldinger vender tommelfingeren nu en smule ned for 2017.«

Sådan udlægger senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank, der følger telemarkedet tæt, det TDC-regnskab, der fredag morgen viste tilbagegang på alle fronter: omsætning, indtjening og kundetal.

Og han er ikke alene om den vurdering:

»TDC forbliver i en økonomisk kattepine, og for investorerne er det svært at se, hvad der skal ændre ved den situation på kort sigt,« konstaterer Per Hansen, investeringsøkonom i den svenske aktiehandelsportal Nordnet.

Rigtigt meget pres på mange fronter

TDC er Danmarks største telekoncern på alle fire områder: mobiltelefoni, fastnettelefoni, TV og internetforbindelser.

»Overordnet kommer TDC dårligere ud af 2016 end forventet. Indtjeningen på privatdivisionen er ikke så stærk, og man har ikke realiseret de omkostningsbesparelser, som analytikerne havde håbet på. Samtidig er løfterne til investorerne lavere end ventet. TDCs indtjening er under rigtigt meget pres på mange fronter, så det er svært at fastholde indjeningsniveauet, og i sidste ende kan TDC ikke blive ved med at spare sig til succes,« konstaterer Morten Imsgard fra Sydbank.

Han ser dog også lyspunkter, f.eks. at det månedlige gennemsnitsforbrug for privatmobilkunderne ligger over det forventede, hvorfor det ikke betyder helt så meget, at der ryger nogle tusinde kunder i svinget.

»Det er et af de vigtigste fundamenter til at sikre, at indtjeningen ikke kommer under massivt pres, og at mobilforretningen ikke udvikler sig værre. En øget optrapning af priskrigen vil være rigtigt skidt,« siger Morten Imsgard.

Dæmpet vækst i Norge kan blive problematisk

Han hæfter sig også ved udmeldingerne fra TDC om den øgede konkurrence på TV-markedet i Norge.

»Den stigende konkurrence, som vi kender den i Danmark, er kommet snigende i Norge, hvilket udfordrer TDCs vækstambitioner, så man nu forventer relativt lav vækst. Men forhåbentlig kan den dog holdes dér. TDCs selskab, Get, kan stadig nå ud til nye kunder, og der er en masse potentiale i at sælge mere, f.eks. mobiltelefoni, til Gets kunder. Det største problem er isoleret set ikke, at Norge er ramt af den hårdere konkurrence, men at Norge var udset som en form for løsning på TDCs toplinieproblem. Jo mere afdæmpet væksten er i Norge, jo mere problematisk bliver presset på TDCs danske forretning, så man igen skal finde omkostningsbesparelser,« siger Morten Imsgard.

TDC har ifølge ham brug for vækstnicher.

»Norge skal køre godt, og man skal finde lommer af vækst i Danmark. For på et tidspunkt løber man tør for sparemuligheder,« siger Sydbank-analytikeren.

Flere TV-kunder tættere ved udgangen - TV-boks skal holde på dem

Oveni kommer så udfordringerne på TV-markedet, hvor stadig flere vælger at skifte de største TV-pakker ud med mindre - og billigere.

»Det bliver i 2017 et kapløb mellem, at folk enten forlader YouSee helt eller skifter til den mindste pakke og så at få flere til at købe en TV-boks hos YouSee. TDC skal håbe, at bokssalget accelererer så meget, at det er med til at stoppe udviklingen på den anden front. Boksen er totalt afgørende for TDCs TV-forretning, for valget af den lille TV-pakke er ét skridt, inden man vælger udgangen,« siger Morten Imsgard.

Per Hansen fra Nordnet kalder TDC en »uændret, svær investeringscase«.

»Der er på kort sigt ikke meget, som tyder på, at tingene går markant i en anden og bedre retning. Indtjeningen er under pres, og samtidig er gælden fortsat så relativt høj, at der er grænser for, hvad TDC kan gøre af egen kraft,« siger Per Hansen, der kalder det »en tilskyndelse at sige, at TDC overraskede positivt«, når udbyttet for 2016 bliver på 1,05 mod tidligere udmeldt 1,0.