Analytikere tvivler på Skype-salg

Det er næppe sandsynligt, at opfinderne igen overtager kontrollen med Skype. Det vurderer en række analytikere, der til gengæld er uenige om potentialet i eBays ip-telefontjeneste.

Foto: Adam Berry
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire år efter salget af Skype for et svimlende milliardbeløb bliver duoen Janus Friis og Niklas Zennström igen sat i forbindelse med deres guldæg.

Ifølge New York Times arbejder de to opfindere på at købe Skype tilbage fra Ebay, der i 2005 betalte 2,6 mia. dollar for tjenesten, der gør det muligt at tale næsten gratis i telefon over nettet – evt. i et konsortium med andre investorer.

Selvom antallet af brugere er vokset massivt de seneste år er indtægterne stadig begrænsede, og det skulle angiveligt få eBay til at spekulerer i et salg.

Flere analytikere med kendskab til Skype vurderer dog, at det i højere grad er investeringsbanker med lavvande i kundebassinet, der spekulerer i en handel.

”Jeg tror rygterne er sat i søen af investmentbanks, der godt vil være en del af sådan en deal,” siger teleanalytiker John Strand, der ikke mener, at det er realistisk, at Janus Friis og Niklas Zennström bliver hovedaktionærer i Skype igen.

Selvom antallet af Skype brugere er vokset fra 53 mio. til 400 mio. siden eBay overtog Skype er værdien af verdens største internet-telefontjeneste kun opgjort til 1,7 mia. dollar i eBays seneste regnskab. Altså noget mindre end købsprisen.

Gode til at sælge gratis
eBay har endnu ikke for alvor været i stand til at forvandle de mange brugere til penge i kassen. I fjerde kvartal 2008 omsatte Skype blot for 145 mio. dollar. Alligevel afviser John Strand, at eBay har købt katten i sækken.

”De har ikke været dygtige nok til at generere cashflow. Man kan sige, at de har været virkelig dygtige til at sælge de gratis produkter, men det har været svært at få lov at bruge penge på Skype. Men der er masser af muligheder for at skabe indtægter i fremtiden,” siger John Strand med henvisning til en række ny betalingsprodukter fra Skype.

Han mener, at Ebay købte en baby, der nu har vokset sig til en ungdomsspiller med talent.

”Spørgsmålet er så, hvordan fremtiden ser ud. Den store udfroring er at finde ud af, hvordan man kobler Skype-land sammen med telekommunikationsverdenen og tjener penge på det,” siger John Strand.

Hos Danske Bank er teleanalytiker Poul Ernst Jessen skeptisk, når det gælder Skypes fremtidsudsigter.

”Skype som produkt lever af at udnytte prisforskellene mellem telefoni over grænserne i særdeleshed og forbrugstaksering generelt. I takt med, at kunderne i stigende grad tilbydes flatrate (Fast pris for ubegrænset telefoni. Red) , er der en risiko for at forretningsmodellen udhules,” siger han.

Ny dynamik
Han peger på, at teleudbydere i Portugal, Østrig og Paris allerede tilbyder fri telefoni i hele Europa sammen med et bredbåndsabonnement. ”Der er ingen tvivl om, at den slags løsninger er fremtiden. Vi bevæger os mod en global flatrate. Derfor er jeg skeptisk over for Skypes forretningsgrundlag i fremtiden – med mindre man forstår at udvikle konceptet yderligere og dermed fastholde forspringet,” siger Poul Ernst Jessen.

Janus Friis og Niklas Zennström står i dag bag Joost. Internet-tv-tjenesten har dog langt fra har levet op til iværksætternes tidligere succeser, der udover Skype også tæller fildelingstjenesten Kazaa.

"Det er ret usandsynligt, at Janus Friis og Niklas Zennström køber Skype tilbage for blot at drive det som en normal virksomhed. Grundlæggende er de to personer iværksættere. De banker et projekt op, og når det har nået en vis værdi, afhænder de det. Jeg tror ikke på, at de er interesserede i at købe Skype tilbage, med mindre de har store nye planer for Skype," siger Lars Ole Løcke, medforfatter til bogen "Milliardær på Skype" til Computerworld.

Hos Danske Bank vurderer man, at et salg til de to iværksættere ville kunne skabe ny dynamik hos Skype. ”De kan formentlig tilføre ny dynamik og en mere skæv tilgang til tingene end Ebay, der er en traditionel børsnoteret virksomhed. Spørgsmålet er så, hvad Skype som produkt har brug for lige nu,” siger Poul Ernst Jessen til Business.dk.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Janus Friis.