Analytikere: Tresiba-godkendelse er ufattelig væsentlig

Der var meget på spil for Novo Nordisk med Tresiba-godkendelsen. Selskabets vækstrater afhang af godkendelsen, men også fremtidens blockbustere er sikrede med USA-godkendelsen af Tresiba.

Foto: HANDOUT. Her ses Tresiba på produktionsbåndene hos Novo Nordisk, der med godkendelsen af det vitale produkt kan forvente at bibeholde sin stærke vækst.
Læs mere
Fold sammen

I fredags fik Novo Nordisk endeligt godkendt sit nye insulin Tresiba i USA. Med godkendelse af det vigtige lægemiddel har Novo Nordisk formentlig sikret sit medlemsskab af den eksklusive klub af medicinalkæmper, der kan præstere en toplinjevækst på mere end 10 pct.

»Det var ufatteligt væsentlig at få den her lukket ned i bogen for Novo Nordisk langsigtede målsætninger. Det afgør spørgsmålet, om de bliver over 10 procent toplinje-vækst eller under,« siger Novo analytiker hos Alm. Brand Markets, Michael Friis-Jørgensen.

Godkendelsen af Tresbina var bredt forventet i markedet. Også hos Sydbank, hvor analytiker Søren Løntoft-Hansen følger aktien:

»Vi skal helt sikkert forvente os rigtig, rigtig meget af Tresiba,« siger Søren Løntoft-Hansen, der forventer et topsalg på Tresiba på 17 mia. kr. i USA, hvilket vil slå Novos nuværende vækst-trækdyr, Victoza: »Jeg regner bestemt med, at Tresiba bliver større end Victoza. Jeg synes, at det er et rigtig, rigtig godt middel, og Tresiba har også fået en god indlægsseddel i USA.«

Michael Friis-Jørgensen regner med, at Tresiba og blandingsproduktet Ryzodeg vil nå et topsalg på mellem 35 og 40 mia. kr. på verdensplan, hvilket - som han selv udtrykker det - bestemt »ikke er pebernødder.«

Men ifølge Michael Friis-Jørgensen såvel som Søren Løntoft-Hansen baner Tresiba-godkendelsen også vejen endnu en medicinal-blockbuster, der har potentialet til at blive endnu større end Tresiba: Blandingsproduktet Xultophy.

»Men man skal være opmærksom på, at der sker meget inden for diabetes-behandling i øjeblikket. Novo undersøger muligheden for at lancere en kombination af netop Tresiba og Victoza. Hvis der er noget, der kan kanibalisere salget af både Tresiba og Victoza - så kunne det være Xultophy,« siger Søren Løntoft-Hansen, der bakkes op af Michael Friis-Jørgensen:

»Tresiba i sig selv bliver rigtig stort, men det er lige så vigtigt, at det åbner op for blandingprodukter mellem insulin og GLP-1-produkter. Det er dyrt, men det er også meget, meget godt,« siger han.

Novo Nordisk har ikke selv meldt noget ud som sine salgsforventninger til Tresiba, men ifølge de to analytikere skal vi ikke forvente os det helt, helt store af salget før 2017.