Analytikere spår stort underskud i Maersk Line

Containerraterne er pressede i en grad, hvor analytikerne nu venter et stort underskud i andet halvår for A.P. Møller - Mærsks containerforretning, Maersk Line

APM terminals losser containere fra et Mærsk skib på havnen i Rotterdam. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Det viser en indsamling af analytikerestimater foretaget af SME Direkt.

Fragtraterne har nået et så lavt niveau, at chefen for det koreanske containerrederi Hanjin Shipping, Kim Yong-Min, der også er formand for ratesamarbejdet Transpacific Stabilization Agreement, onsdag opfordrede sine kolleger i branchen til at fremstå med samme enighed, som blev udvist under krisen i 2009, hvor rederierne sammen lagde skibe op og mindskede kapaciteten.

Det ser da også skidt ud for fragtraterne, der ifølge World Container Index er faldet fra over 3200 dollar for en fyrrefodscontainer fra Shanghai til Rotterdam ved udgangen af 2010 til marginalt over 1500 dollar nu.

I en analyse af transportmarkedet vurderer den internationale storbank HSBC, at de gennemsnitlige rater vil falde med 10,1 pct. i 2011 til 1291 dollar for en tyvefodscontainer og 1,2 pct. yderligere i 2012.

På den for A.P. Møller - Mærsk vigtige rute mellem Asien og Europa venter HSBC et ratefald i 2011 på 17,5 pct. og på 6,0 pct. i 2012. Mærsk venter selv ifølge halvårsregnskabet, at ratepresset vil være højt i resten af 2011. Kombineret med "høje bunker og time charter omkostninger" ses det ramme marginen. For containerforretningen ventes for hele året et "moderat positivt resultat".

A.P. Møller - Mærsk analytikerne ventes ifølge SME Direkt, at de pressede rater vil udløse et stort underskud i andet halvår for Maersk Line.

For hele året 2011 venter fem analytikere nu gennemsnitligt, målt på medianen, et overskud på 563 mio. kr.

Resultatet for første halvår i Maersk Line endte på 2091 mio. kr. Dermed ventes et negativt resultat i andet halvår på 1528 mio. Kr. Analytikerne ligger dog meget spredt, og buddene på helårsresultatet i Maersk Line ligger fra 198 mio. kr. til 3820 mio. kr.

Det indikerer forventninger til andet halvår fra et underskud på 1893 mio. kr. til et overskud på 1729 mio. kr.

For hele året 2011 venter analytikerne, at historien fra halvårsregnskabet fortsætter. Nemlig at olieaktiviteterne sørger for, at A.P. Møller - Mærsk koncernen vil have et større milliardoverskud.

INFOshop: Her er Danmarks ikonvirksomheder