Analytikere skyder ved siden af DONG-regnskab: »Det er ikke optimalt, at det er så svært«

Et tilbagevendende spørgsmål om frasalg af havvindparker gør det svært for de magtfulde bankanalytikere at modellere DONGs regnskaber. Finansdirektør erkender, at man nok må adressere problemet.

Det kan være svært at vurdere, hvornår frasalgene fra DONGs havvindparker falder, og det gør det svært for analytikere at vurdere selskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASPER CARLBERG / DONG /HO

Det er vanskeligt, men ikke desto mindre væsentligt. Ved de fire kvartalsregnskaber, som DONG har udsendt som børsnoteret, har der været stor forskel på, hvad de individuelle analytikere forventer af DONG, og hvad DONG ender med at offentliggøre.

Dagen i dag var ingen undtagelse. Blandt de 17 analytikere, der dækker DONG, varierede målet for driftsindtjeningen mellem 3,4 mia. kr. til 5,4 mia kr., men energiselskabet ramte stadig »uden for skiven« med et resultat på 3,3 mia. kr. Og der er ikke bare tale om en gang katten efter musen og han-sagde-du-sagde, når analytikerne giver deres estimater. Store mængder aktier skifter hver dag hænder på baggrund af analytikernes anbefalinger, hvilket DONGs aktionærer formentlig også har mærket i dag, hvor aktien falder med omkring to procent.

Og hvad er problemet så?

Kernen i udfordringen for analytikerne er, at det er meget svært at vurdere, hvornår betalingerne fra DONGs såkaldte »Farm Downs« falder. Et farm down er det delvise salg af en havvindpark, som DONG har praktiseret gennem mange år efterhånden.

»Det er ret svært at modelere, om de handler falder i det ene eller andet kvartal. Analytikerne havde regnet med, at vi skulle have større partnerskabsindtægter i første kvartal, men de kommer så senere på året. Det er sådan set bare en periodeforskydning, og det, tror jeg, at investorerne og analytikerne begynder at vænne sig til,« siger finansdirektør Marianne Wiinholt

DONGs finansdirektør holdt i januar et seminar for bankanalytikerne om, hvordan man modellerer sine estimater for DONG, men uklarheden hersker tydeligvis stadig, og finansdirektøren anerkender, at det ikke er optimalt.

»Det er desværre iboende svært,« siger hun. »Men vi kigger på, om vi kan give lidt mere information omkring det. Og vi anerkender fuldt ud, at det ikke er optimalt, at det er så svært.«

Spørgsmålet om den svære timing af farm downs bliver relevant de kommende år også. Således forventer DONG at frasælge en del af sin havvindpark Walney Extension i år, mens den tyske park Borkum Riffgrund 2 følger i 2018. Det store spørgsmål er dog, om DONG vil frasælge en del af sin enorme Hornsea-park i Storbritannien, der kan levere strøm til 1,2 mio. mennesker.

»Vi har ikke truffet nogen beslutning endnu. Det varer ikke så længe, inden vi skal gøre det, men den er ikke truffet endnu,« siger Wiinholt.