Analytikere: Overraskende store nedskrivninger i DONG

Det er en af danmarkshistoriens største nedskrivninger, som energikoncernen DONG Energy tirsdag kan præsentere.

Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kæmpe nedskrivning på 16 mia. kr. i DONG er overraskende stor, vurderer to analytikere kort inden den store danske energikoncernen skal sendes på børsen.

De kraftige fald i olie- og gaspriserne har tvunget det danske energiselskab til at nedskrive værdien af den såkaldte E&P-forretning, hvor olie- og gasdelen i DONG ligger.

"Det er overraskende store nedskrivninger, og det er et markant beløb. Men børsprocessen kører videre. Jeg har hele tiden regnet et tidspunkt efter sommerferien som mest sandsynligt, og det tror jeg stadig på," siger kreditanalytiker Jens Houe Thomsen fra Jyske Bank.

Han forudsagde allerede lørdag i Berlingske, at DONG ville blive tvunget til at nedskrive betydeligt efter faldende i olieprisen.

DONG oplyser samtidig, at planerne om at sælge E&P-forretningen. Det var ellers tanken, at det skulle ske inden den kommende børsnotering, der er sat til at finde sted inden for de næste år. Jacob Pedersen, analytiker i Sydbank, er ikke overrasket over, at de planer er skrottet.

»Selvfølgelig kunne de ikke få den rigtige pris for E&P-forretningen. Der har vel aldrig været et dårligere tidspunkt at sælge det på. Olieprisen er faldet fra 110 dollar for halvandet år siden til 30 dollar i dag. Det er ikke en køber, som har haft en mulighed for at tage en fornuftig beslutning i det her marked,« siger Jacob Pedersen.

Han mener, at det er centralt, at DONG får ryddet helt op inden børsnoteringen. Nedskrivningerne kommer på et tidspunkt med lave elektricitets- og oliepriser.

»Det er ikke superspændende tidspunkt at være inde i den her proces, og DONG er efterladt i en noget mindre strømlinet udgave til børsnoteringen,« siger Jacob Pedersen.

DONG fremhæver, at store problemer på det vigtige Hejre-felt i Nordsøen endnu ikke er løst. Jens Houe Thomsen understreger, at det er afgørende, at DONG får kommunikeret klart om udviklingen på feltet.

»Det bliver rigtig vigtigt, at man kan komme med en fuld og hel historie om Hejre-feltet. Om hvor projektet er, hvor store forsinkelserne bliver, og hvad de har tænkt sig at gøre. Når E&P indgår i den samlede pakke er det naturligvis vigtigt at få usikkerhedsmomenterne reduceret så meget som muligt"

Nedskrivningerne kommer efter det danske energiselskab sidste år måtte nedskrive med over otte mia. kr.. Med tirsdagens store nedskrivning ender DONG igen med et underskud efter skat. Det vil dermed være fjerde år i træk, at DONG har røde tal på bundlinjen.