Analytikere om William Demants Mexico-planer: Trump kan koste penge

USA's kommende præsident, Donald Trump, har flere gange harceleret over virksomheders planer om at investere i Mexico frem for USA.

USA's kommende præsident, Donald Trump, har flere gange harceleret over virksomheders planer om at investere i Mexico frem for USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Albin Lohr-Jones
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sent torsdag dansk tid har han på Twitter kritiseret bilproducenten Toyota for at ville bygge en fabrik i Mexico, som skal fremstille biler til det amerikanske marked.

Retter man blikket mod de større danske selskaber, er høreapparatproducenten William Demant i øjeblikket ved at flytte store dele af sin amerikanske produktion til Mexico, og derfor kan selskabet blive ramt af republikanerens politik, lyder det fra aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand.

- Vi er nok nede i et antal af arbejdspladser, hvor man ikke risikerer at blive ramt af et tweet, som man har set med andre selskaber, men William Demant er nok nødt til at gøre sig den overvejelse, at der kan blive indført told på mexicanske varer. Den risiko foreligger, siger han til Ritzau Finans.

- Det store spørgsmål er så, om det på nogen måde kan bremse den proces, selskabet er i gang med. Formentlig får det ikke nogen effekt, før man rent faktisk ser noget realpolitik og ikke bare politiske udmeldinger, fortsætter Michael Friis Jørgensen.

William Demants planer om at flytte produktionen til Mexico er en del af selskabets løbende effektiviseringer. En tilsvarende centralisering af produktion er også i gang i Europa, hvor en stor del af kapaciteten samles i Polen.

TOLDMUR KAN RAMME BUNDLINJEN

Hos Sydbank vurderer senioranalytiker Morten Imsgard ligeledes, at det primært er toldmurerne, der kan blive en forhindring for William Demant.

- Man kan risikere, at den forretningsplan, man har lagt på at lægge en fabrik Mexico, er lavet ud fra den nuværende situation og er bundet op på, at man relativt let vil kunne få varerne ind på markedet i USA, siger han til Ritzau Finans.

- Så alle former for handelsrestriktioner eller toldmure, der bliver indført, vil gøre det vanskeligere at gennemføre de planer. Men indtil videre må man nok sige, at Donald Trump fortsat er et stort spørgsmålstegn, fortsætter han.

Torsdagens tweet fra Donald Trump henvendt mod Toyota har påvirket bilproducents aktiekurs, som er faldet med knap 2 pct. på børsen i Tokyo.

- Toyota siger, at det vil bygge en ny fabrik i Baja, Mexico, for at bygge Corolla-biler til USA. Glem det! Byg en fabrik i USA eller betal store toldafgifter, skriver USA's kommende præsident, der flytter ind i Det Hvide Hus 20. januar.

FORD I VÆLTEN

Kommentaren kommer, i forlængelse af at bilproducenten Ford tidligere i denne uge droppede planer om at bygge en fabrik i Mexico for i stedet at investere i USA.

Toyota skriver i en pressemeddelelse, at det med 22 mia. dollar i direkte investeringer i USA inklusive ti fabrikker og 136.000 ansatte ser frem til at arbejde sammen med Trump-regeringen.

Samtidig gør bilproducenten opmærksom på, at fabrikken ikke skal ligge i Baja, som Trump skriver, men derimod i Guanajuato.

Skulle Donald Trump lykkes med at indføre en høj importtold, så mener Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand, at William Demant uden de store problemer vil kunne agere på det.

- Jeg ser det ikke som et kæmpe problem for høreapparatbranchen, som relativt let ville kunne flytte produktion tilbage til USA, hvis der kommer nogle tiltag.

- Der er tale om et produkt, hvor kostprisen ikke er så voldsom, så en eventuel importtold ville nok ikke blive så stor, som man ville kunne se i andre sektorer, siger Michael Friis Jørgensen.

OMKRING 200 ANSATTE

William Demant Holding lukkede i løbet af 2016 sin produktion i amerikanske Eagan, der ligger i Minnesota. Selskabet har dog stadig lidt produktion i Somerset, New Jersey.

Planen er, at produktionen i Mexico skal være knudepunktet for hele den amerikanske produktion, og det er her, der efter planen skal udvides over tid.

William Demant havde ved udgangen af 2016 lige knap 200 ansatte i produktionen i Mexico.