Analytikere forventer stærke kvartalstal fra Novozymes

Når Novozymes fredag offentliggør regnskab for andet kvartal 2013, er der forventninger om bedre vækst i både salg og indtjening end i første kvartal, hvor tallene næsten hele vejen ned gennem tabellen var svagere, end analytikerne havde regnet med, og hvor omsætningen i flere af divisionerne skuffede.

Foto: Keld Navntoft. Ed Miliband, leder af det britiske Labour Party, på rundtur hos Novozymes mandag 18. februar 2013. Ed Miliband og Europaminister Nicolai Wammen, taler med Novozymes Vicepresident Thomas Videbæk.
Læs mere
Fold sammen

Konsensus blandt de 12 analytikere, som SME Direkt har indsamlet estimater fra, indikerer en salgsvækst på 4,7 pct. til 2986 mio. kr. og en stigning i det primære driftsresultat til 720 mio. kr. fra 674 mio. kr., svarende til en forbedring på 6,8 pct., mod vækstrater på henholdsvis 4,1 og 4,3 pct. i første kvartal.

Investorer og analytikere skal med virkning fra dette regnskab vænne sig til nogle nye salgsområder, hvoraf de tre forventes at kunne fremvise forbedrede vækstrater sammenlignet med første kvartal i år.

Inden for Vaskemidler, som nu også omfatter salget af mikroorganismer til rengøringsløsninger, regner analytikerne med en omsætningsvækst på 6,5 pct. til 1062 mio. kr. mod en vækst på 5,0 pct. i første kvartal. Sydbank forudser, at det endnu engang vil være en øget penetrering af enzymløsninger hos vaskemiddelproducenterne og vækst på nye markeder, der driver divisionens vækst, skriver banken.

I forbindelse med første kvartal var meldingen, at salget af vaskemiddelenzymer ville klare sig bedre i den resterende del af året end i årets første tre måneder. Den tyske vaskemiddelproducent Henkel har som tidligere meddelt valgt Novozymes enzymer frem for egne, og effekten heraf ventes at blive større i løbet af året. I første kvartal var der kun "en lille positiv effekt", vurderede finansdirektør Benny Loft.

Den anden ting, som ifølge Benny Loft gerne skulle vokse mere i årets sidste ni måneder, var Bioenergi, lød det ved Q1-regnskabet. For divisionen, som omfatter salget af bioenergienzymer og dermed kun har ændret navn, ventes der ifølge SME Direkt en årsvækst på 0,9 pct. mod minus 7,9 pct. i første kvartal.

I andet kvartal lå den amerikanske produktion af bioethanol 3,3 pct. lavere end i andet kvartal sidste år, men produktionen er gradvist øget hen over kvartalet, anfører Sydbank, der forudser en positiv effekt fra det nye enzym Avantec, som Novozymes lancerede i fjerde kvartal 2012. I første kvartal medvirkede Avantec til, at Novozymes' salg af bioenegienzymer faldt klart mindre end ethanolproduktionen i USA.

- Vi venter, at Novozymes' nye enzym Avantec fortsætter med at vinde indpas hos kunderne, og at Novozymes' salg dermed vokser mere end det underliggende marked. Vi forventer, at det nye enzym vil bidrage til, at Novozymes sælger flere enzymer per liter produceret bioethanol end i andet kvartal 2012, skriver Sydbank, der regner med et salg for divisionen på 443 mio. kr. mod konsensus om 456 mio. kr.

Inden for Føde- og drikkevarer, som også kun har ændret navn, og som dermed stadig omfatter salget af enzymer til føde- og drikkevarer, forudser analytikerkorpset en omsætning for andet kvartal på 790 mio. kr., svarende til en vækst på 2,7 pct. fra andet kvartal sidste år. I første kvartal faldt salget med 2 pct.

Hverken i divisionen Landbrug og Foder eller Tekniske og Farma skal man forvente en gentagelse af de meget markante vækstrater på henholdsvis 19,4 og 19,1 pct. i første kvartal. Konsensus er en omsætning i Landbrug og Foder på 465 mio. kr., svarende til en fremgang på 14 pct. fra andet kvartal sidste år.

- Vi forventer fortsat høj vækst i foderenzymerne, mens tidsmæssige forskydninger i forhold til samme periode sidste år i salget af mikroorganismer til landbruget kan dæmpe væksten i den del af divisionen, skriver Sydbank, der regner med en vækst på 17 pct., så divisionens omsætning lander på 477 mio. kr.

Novozymes fortalte ved regnskabet for første kvartal, at selskabet inden for BioAg - mikroorganismer til landbruget - havde justeret sit "early-order" program, så det matcher de andre spillere på markedet.

- Det ser ud til, at vi har fået lidt mere omsætning ind i første kvartal, som så vil nivellere sig ud i løbet af andet kvartal. Men vi forventer fortsat, at BioAg vil levere i den absolut høje ende af vores guidance, når året er omme. Men der er sandsynligvis en lille periodeforskydning mellem første og andet kvartal, sagde Benny Loft til Ritzau Finans.

I Landbrug og Foder ligger salget af foderenzymer, som tidligere hørte under forretningsområdet Foder- og andre tekniske enzymer, samt salget af mikroorganismer til akvakultur og landbrug (BioAg).

Tekniske og Farma, der er Novozymes femte forretningsområde, omfatter salget af andre tekniske enzymer, der før hørte under Foder og andre tekniske enzymer, samt mikroorganismer til rensning af spildevand og ingredienser til biofarma. Her er konsensus en vækst på minus 0,9 pct. til 223 mio. kr.

I forhold til Novozymes' forventninger til hele regnskabsåret, skal man ifølge Sydbank ikke vente nogen ændringer fra de tidligere målsætninger om en salgsvækst i danske kr. på 5-8 pct., en fremgang i det primære driftsresultat på 4-7 pct. og en forbedring af nettoresultatet på mellem 6 og 9 pct. Novozymes' egne forventninger matcher da også meget godt forventningerne i analytikerkorpset.

Når året er omme, ventes Novozymes ifølge SME Direkts estimater at kunne fremvise en salgsvækst på 5,7 pct. samt vækstrater for driftsresultat og bundlinjen på 6,8 og 9,1 pct. sammenlignet med 2012.

/ritzau/FINANS