Analytikere: Danske banker klarer stresstest med bravur

De danske banker og deres investorer har ingen grund til at ryste i bukserne over resultatet af den seneste bankstresstest, der bliver offentliggjort sent fredag aften.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lyder vurderingen fra to eksperter forud for helbredsundersøgelsen fra Det Europæiske Banktilsyn, EBA.

- Jeg forventer absolut ingen dramatik overhovedet. Vi kigger hele tiden på de danske banker, så det er faktisk det mest uinteressante, siger Lars Krull, bankforsker på Aalborg Universitet, til Ritzau Finans.

I år indgår der i alt 51 europæiske banker i undersøgelsen, der har til formål at teste udviklingen i bankernes kapital under stressende og pressede omstændigheder. Heriblandt finder man også Jyske Bank, Danske Bank og Nykredit, mens Nordea, der er noteret på den danske børs, ligeledes indgår i stresstesten.

Hos Sydbank lyder vurderingen også, at bankerne herhjemme og i resten af Skandinavien ikke har noget at frygte for det finansielle helbredstjek.

- Den generelle forventning er, at de nordiske og herunder de danske banker vil gå igennem med grønt lys, siger Mikkel Emil Jensen, bankanalytiker hos Sydbank.

Det Europæiske Banktilsyns seneste stresstest blev offentliggjort i 2014. Dengang klarede de udvalgte danske banker, Danske Bank, Nykredit, Jyske Bank og Sydbank, sig solidt igennem undersøgelsen. Det gjaldt også Nordea.

I år forventes det også at forløbe godt, selv om bankerne ikke får stemplet "bestået" eller "ikke bestået" i den nye test.

- I 2014 gik det fint, og i den mellemliggende periode har de danske banker tjent penge, og nogle har også ændret struktur, siger Lars Krull.

EBA offentliggør resultaterne af stresstesten fredag klokken 22.00 dansk tid.

/ritzau/FINANS