Analytikere: Børsnotering af TDC giver god mening

Ifølge den engelske avis Sunday Times er ejerne af teleselskabet TDC igen i gang med at undersøge, om det er muligt at sælge deres aktier på Fondsbørsen. Det giver god mening, mener investeringsbank.

Foto: Brian Bergmann / Scanpix. Et salg af TDC-aktierne giver god mening for de fem kapitalfonde der i dag ejer 88,2 pct. af TDC, mener analysehus.
Læs mere
Fold sammen
Det er ikke første gang, der er rygter om, at de fem kapitalfonde, der ejer 88,2 pct. af Danmarks suverænt største teleselskab, gerne vil af med deres TDC-aktier.

Artiklen i Sunday Times er dog meget lidt konkret og understreger, at der endnu ikke er taget nogen formel beslutning om at tilbyde TDC-aktierne til offentligheden igen, og at et salg af aktierne tidligst vil ske næste år.

Men en børsnotering giver rigtig god mening, ifølge investeringsbanken SJ Seymour, der er ekspert i obligationsanalyser og blandt andet følger TDC, fordi selskabet har udstedt virksomhedsobligationer for milliarder.

Selv om det teknisk set ikke er en børsintroduktion, hvis kapitalfondene KKR, Apax, Blackstone, Permira og Providence sælger deres TDC-aktier, da selskabet stadig er børsnoteret, vil det i praksis være det samme som at gennemføre en børsnotering, hvis kapitalfondene beslutter sig til at sælge.

Aktiesalg en oplagt mulighed
SJ Seymour hæfter sig ved, at de nuværende ejere har været i stand til at reducere den samlede gæld som andel af indtjeningen, eller gearingen, markant.

Ifølge SJ Seymours analytikere vil nettogearingen i TDC ved udgangen af 2009 være på omkring 2,5 gange driftsindtjeningen, hvilket er et relativt lav tal. I TDC's moderselskab, Nordic Telephone Company Investmest ApS, ventes gearingen i år at ende på 3,5 gange.

Dermed er gælden barberet så meget ned, at det er realistisk for kapitalfondene at gå ud af investeringen, mener SJ Seymour. Typisk kan en kapitalfonde tjene penge på fire måder: Ved at et selskab bliver større; tjener flere penge; få en højere værdiansætning eller får en lavere gæld, og det er det sidste der er relevant i forhold til TDC.

Binær exit-mulighed for TDC-ejere
"Vi mener at disse rygter bestemt er troværdige. I særdeleshed, da investorerne mere eller mindre er færdige med TDC, og deres strategiske muligheder er binære: De kan forlade selskabet gennem en semi-børnsotering, eller de kan gældsætte selskabet igen gennm en stor udbytte-udbetaling," skriver analytikerne, der i øvrigt i ngole måneder har anbefalet investorer at købe en af TDCs virksomhedsobligationer.

En lavere gearing kan betyde, at bankerne vil være villige til at låne et selskab flere penge, og dermed kan ejerne trække penge ud af selskabet som udbytte, og altså tjene penge uden at sælge deres aktier.

Generelt er bankerne dog blevet betydeligt mere tilbageholdende med at låne penge til kapitalfondsejede selskaber.