Analytikere: Amerikansk centralbank vil undgå stramninger

Foto: KAREN BLEIER. Den amerikanske centralbank  Federal Reserve. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

At hæve renten eller ikke at hæve renten. Det er det store spørgsmål på den amerikanske centralbanks todages rentemøde, der afsluttes onsdag.

Ifølge analytikerne er svaret, at centralbanken ikke vil hæve renten - i denne omgang.

Vurderingen kommer, efter at den amerikanske centralbanks europæiske modstykke, ECB, kom med bløde udmeldinger på det møde, som ECB afholdt i sidste uge.

Dertil kommer, at de finansielle markeder siden årsskiftet atter engang er blevet stærkt bekymret for den økonomiske udvikling i verdens næststørste økonomi, Kina, samt et styrtdyk i olieprisen.

- Vi forventer, at den amerikanske centralbank vil holde renten uændret på mødet. Det var dog også tilfældet, før den finansielle uro tog til her i januar. Det skyldes, at den amerikanske centralbank i forvejen havde har udtalt, at renten kun vil blive sat meget gradvist op, skriver Mikael Olai Milhøj, der er analytiker i Danske Bank, i en kommentar.

Den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, pengepolitiske komité, FOMC, hævede på et tilsvarende møde midt i december den ledende rente med 25 basispoint til 0,25-0,50 pct., hvilket var den første rentehævning i "mulighedernes land" i knap ni år.

- Med stigende bekymring for Kina, det fornyede fald i oliepriserne og den stigende sandsynlighed for en skarp afmatning i USA's BNP-vækst i fjerde kvartal, vil FOMC indtage en vent-og-se-holdning på denne uges møde, vurderer Johnny Bo Jakobsen, som er chefanalytiker i Nordea Markets Research, i en kommentar.

Fokus vil ifølge analytikerne i stedet være på de udmeldinger, som centralbanken kommer med, efter at todagesmødet er afsluttet onsdag aften dansk tid.

- Vi forventer, at den amerikanske centralbank vil have en blød tone sammenlignet med i december. De svage amerikanske nøgletal, den massive finansielle uro og den lave kerneinflation betyder, at den amerikanske centralbank ikke behøver at skynde sig med at sætte renten op igen, mener Mikael Olai Milhøj.

Spørgsmålet herefter er ifølge analytikerne, hvordan markederne tolker centralbankens udmeldinger. Markedsaktørerne vil formodentlig især forsøge at tolke, hvornår den næste rentehævning vil finde sted.

Danske Bank venter forud for udmeldingerne, at centralbanken vil foretage tre rentestigninger i år - i april, september og december - og fire i 2017.

Men ligesom renten allerede kan blive hævet på det aktuelle møde, er der også mulighed for det i marts. Ud over udmeldingerne fra den pengepolitiske komité retter analytikerne derfor allerede nu opmærksom mod centralbankens martsmøde.

- Selv om centralbankens udmeldinger sandsynligvis vil være bløde, idet de anerkender de øgede risici for fremtiden grundet den seneste tids forværring af de finansielle forhold, er det usandsynligt, at den på nuværende tidspunkt vil komme med klare hints om det sandsynlige udfald af mødet i marts. Ind til videre er vores basisscenario stadig, at den næste renteforhøjelse kommer til marts. Men det er et close call, skriver Johnny Bo Jakobsen.

/ritzau/FINANS