Analytikere advarer Danske Bank-aktionærer

Danske Bank er underkapitaliseret og tjener for få penge, til at aktionærerne skal forvente hverken udbytte eller en stigende aktiekurs i den kommende tid, advarer to internationale analytikere.

Danske Bank er underkapitaliseret og tjener for få penge, til at aktionærerne skal forvente hverken udbytte eller en stigende aktiekurs i den kommende tid, advarer to internationale analytikere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Danske Bank står over for en række svære udfordringer, og derfor skal bankens aktionærer ikke forvente et afkast af deres investering i den kommende tid. Sådan lyder advarslen fra to kritiske analytikere fra henholdsvis det franske finanshus Exane BNP Paribas og den tyske Berenberg Bank. Andreas Haakansson fra BNP Paribas udtrykker blandt andet bekymring for Danske Banks kapitalniveau som koncern, da en stor del af kapitalen er bundet i datterselskabet Realkredit Danmark og derfor kan være svær at flytte, hvis banken skulle få brug for det.

»Realkredit Danmark er massivt overkapitaliseret, mens Danske Banks moderselskab er underkapitaliseret, som det er nu. Gennemsnittet mellem de to er rimeligt. Men hvis Danske Bank får brug for de penge i hovedselskabet, så kan der være 45 mia. kr. mindre, end hvad folk regner med,« siger han og nævner den løsning på problemstillingen, som erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) tidligere har talt om, og som Danske Bank kan frygte; en opdeling af koncernens selskaber.

»Branddøre fra regeringen kan betyde, at man må stoppe den her måde at bruge kapitalen to gange på.«

For stor en risiko

Finansprofessor Finn Østrup fra Copenhagen Business School (CBS) er også kritisk over for Danske Banks allokering af kapitalen.

»I det øjeblik, kapitalen står i forskellige selskaber, så vil det være sværere at trække kapital rundt i selskaberne, og så får kapitalen en dårligere kvalitet. Der er en risiko ved, at selskaberne på den måde hænger sammen. Derfor er jeg tilhænger af, at man splitter det op,« siger han. Danske Bank afviser, at det er et problem, og påpeger, at der i øjeblikket ikke er grund til at flytte kapital.

»Der er ikke umiddelbart behov for at flytte kapital fra Realkredit Danmark. For Danske Bank er det jo et aktiv, og vi har mange forskellige aktiver. Vi har en balance på 3.000 mia. kr., og vores investering i Realkredit Danmark er bare ét blandt mange andre aktiver. Vi har anbragt ca. 45 mia. kr. i Realkredit Danmark, og det har vi det ganske fint med,« siger Henrik Ramlau-Hansen, økonomidirektør i Danske Bank.

Danske Bank behøver heller ikke at frygte, at kreditvurderingsbureauet Standard & Poor’s begynder at blande sig. Ifølge Per Törnqvist, direktør i Standard & Poor’s, bedømmer de koncernens samlede kapitalniveau med den antagelse, at det hele er flytbart. Skulle der fra politisk side blive indført branddøre, vil det kræve en ny vurdering at bedømme eventuelle konsekvenser:

»Det kan jeg ikke besvare på nuværende tidspunkt. Det kræver, at jeg ser nærmere på det eventuelle forslag,« siger Per Törnqvist.

Taber nordisk bankkapløb

I en analyse af de seks nordiske storbanker fra september konkluderer Andreas Haakansson i øvrigt, at Danske Bank ligger klart bagerst i det nordiske kapløb.

»Vi tror ikke, at Danske Bank vil være i stand til at konkurrere med sine nordiske kolleger, så længe dens rating og kapitalisering er så ringe, som den er, og vi forventer derfor ikke, at Danske Bank betaler noget udbytte af betydning over vores prognoseperiode, og vi vil ikke udelukke, at Danske Bank i stedet på et tidspunkt bliver nødt til at vende tilbage til markedet og hente mere egenkapital,« skriver han således. Men det afviser Danske Bank også.

»Danske Bank er meget solidt kapitaliseret, og vi har ingen planer om at hente yderligere egenkapital,« siger Henrik Ramlau-Hansen.

Danske Bank fortsat under pres

Andreas Haakansson bliver støttet af analytiker Nick Anderson fra Berenberg Bank, der vurderer, at afmatningen i det danske samfund gør det vanskeligt for Danske Bank at drive lønsom forretning, og han mener ikke, at et opsving er på vej.

»Både historie og teori tyder på, at økonomier efter gældsbobler vokser langsomt hvis overhovedet i en længere periode på et årti eller mere. Kombineret med et renteniveau omkring nul er det sandsynligt, at Danske Banks indtægter og kreditkvalitet vil fortsætte med at være under pres,« skriver Nick Anderson i en ny analyse af Danske Bank.

Han er overordnet positiv over for Danske Banks nye adm. direktør Thomas Borgens seneste tiltag, der blandt andet omfatter en sænkning af den høje forventning om et afkast på 12 pct. i 2015 samt et øget fokus på omkostninger i kraft af en ny spareplan til en mia. kr. Ifølge Nick Anderson bør Thomas Borgen dog tage endnu hårdere fat. Ellers vil Danske Bank ikke nå de nedjusterede afkastforventninger på ni pct., vurderer han.

»Vi opfordrer den nye adm. direktør til at foretage en revolution og droppe den evolution, der blev sat i gang af hans forgænger. Dette medfører en radikal sænkning af risiko, størrelse af banken og omkostninger i banken. Svækket økonomisk vækst kræver fokus på afkast, ikke vækst. De nye ni pct. afkastforventninger er stadig i alt for høj grad afhængig af indkomstvækst, og derfor tror vi, at det vil vise sig vanskeligt at levere,« skriver Nick Anderson i sin analyse. De to analytikere hører til blandt de mest kritiske af Danske Bank, hvilket blandt andet ses på deres målsætning af Danske Bank-aktien på 12 måneders sigt. Her ligger de på henholdsvis kurs 90 og 91, mens gennemsnittet af samtlige analytikere er på 128. Danske Bank-aktien lukkede torsdag i kurs 123,6.