Analytiker: Vestas styrker position i USA

GE Wind er stadig i spidsen, men Vestas trænger sig på - kineserne har svært ved at sparke døren op, lyder vurderingen.

Ditlev Engel og Vestas spås gode muligheder på det amerikanske marked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En træg udvikling præger i øjeblikket det amerikanske vindmøllemarked, men der er aktører, der i det svære marked har klaret sig relativt bedre end andre. Vestas og Siemens forsøger at snuppe markedsandele fra den klart største aktør på det amerikanske marked, General Electric-datteren GE Wind.

- Siemens og Vestas har gjort det rigtigt godt det seneste år. GE er markedsleder og fortsætter med at være det, om end det må kæmpe for at fastholde sin position. GE er oppe imod et forstærket pres fra Siemens og Vestas, som er kommet ind med nye teknologier, som har gjort det ret godt - og er blevet rigtigt godt modtaget af industrien, siger analytiker Tim Stephure fra IHS Emerging Energy Research til Ritzau Finans under en vindmøllekonference i Californien.

Blandt dem, som har det svært på markedet, nævner han Mitsubishi og Suzlon.

- Mitsubishi har været hårdt ramt som følge af sin patentsag med GE, og Suzlon har lukket en vingefabrik i Minnesota som følge af mangel på ordrer - Suzlon gør det godt på andre markeder, men i USA har de det hårdt i konkurrencen, siger Tim Stephure.

De kinesiske vindmølleproducenter har svært ved at få fodfæste på det amerikanske vindmøllemarked. Det kommer til at tage tid for kineserne at sparke døren op, vurderer analytikeren over for Ritzau Finans.

- Når energiselskaberne inviterer til at komme med forslag til projekter (Request for Proposal), ønsker ingen af projektudviklerne at skille sig ud med forslag til projekter, der baseres sig på uprøvede teknologier. Der kommer til at gå noget tid til, før kineserne kan dokumentere, at deres teknologier er i orden og kan finansieres, siger Tim Stephure fra IHS Emerging Energy Research.

- Dem, vi tror kortsigtet vil have de bedste muligheder for at komme ind, er de store industrispillere som Samsung, Hyundai og Daewoo, som har masser af kapital i baghånden, tilføjer han.

Indtil videre har Goldwind været den mest succesfulde kinesiske aktør i USA, idet selskabet for nylig fik en ordre på ca. 100 megawatt, hvilket dog var fra et projektudviklingsselskab, som er ejet af Goldwind selv.