Analytiker: Udskudte forsøg pynter på Novo-resultat

Novo Nordisks insulinsalg og resultatet efter varialble omkostninger imponerer Sydbanks analytiker. Han forventer dog, at Novo Nordisks imponerende marginerne vil falde, mens insulinsalget ventes at fortsætte sin stigning.

Foto: Sigrid Nygaard / Scanpix
Novo Nordisk har præsteret godt i årets første halvdel, hvor især marginerne og insulin-efterspørgelsen er imponerende.

Det vurderer Sydbanks medicinal-analytiker, Rune Majlund Dahl, over for RB-Børsen.

"Det ser jo rigtig stærkt ud. Der er ikke nogen afmatning på markedet for insuliner, det er der vist ikke nogen tvivl om. Det går rigtig godt. Novo viser også rigtig stærke marginer - bruttomarginen er ligeså stærk som i første kvartal, og EBIT-marginen er endnu bedre," siger Rune Majlund Dahl i en umiddelbar kommentar til regnskabet.

Udskudte forsøg pynter
Den stærke driftsmargin (overskudsgrad, red.) vil dog komme under pres i den kommende tid, konstaterer analytikeren.

"EBIT-marginen vil falde de kommende to kvartaler, så det kommer til at se en smule bedre ud, end det egentlig er, fordi man har sparet nogle omkostninger ved at sætte fedmestudiet på pause," siger Rune Majlund Dahl.

Novo Nordisk kunne præstere et halvårsregnskab med en vækst i omsætningen på 17 pct. til 25,5 milliarder kr. sammenlignet med første halvår 2008.

Det øgede salg skete ude at Novo var nødt til at øge de variable omkostninger tilsvarende. Det betyder at bruttoresultatet voksede med 22 pct., og at bruttoresultatet sat i forhold til omsætningen - den såkaldte bruttomargin - blev på 79,9 pct. mod 77,1 pct. i samme periode 2008.

Fratrukket udgifter til salg og distribution, forskning og udvikling og administration landede resultatet af den primære drift på 7,9 milliarder kr., hvilket er 39 pct. mere end i samme periode 2008. Det giver en overskudsgrad i første halvår 2009 af den primæredrift på 31 pct. mod 26,1 pct. i samme periode året før.