Analytiker: TDCs fundament slår revner

Ingen udsigt til bedring i 2015, hvor fortsat priskrig vil presse telegiganten, som efterhånden har svært ved at finde nye steder at spare sig til succes, mener teleanalytiker.

TDC er ved at gro til i problemer men formår alligevel at holde snuden i vandskorpen. Udsigterne for 2015 er dog ikke for lyse. Foto: Kim Haugaard, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

»TDC er et selskab med lette sprækker i fundamentet. TDC ser mere udfordret ud ved indgangen til 2015, end jeg havde regnet med. Det er absolut nødvendigt, at TDC får nedbragt frafaldet af kunder. Man kan ikke tåle endnu et år at høvle over 100.000 kunder ud.«

Senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank ser på torsdagens TDC-regnskab med bekymring, efter at Danmarks største teleselskab på et kvartal har mistet endnu 34.000 private mobilkunder og dermed på et år har sagt farvel til 153.000. Og med udsigten til, at de to største konkurrenter - Telenor og Telia - først sidst i 2015 ventes at få EU-godkendelse til at slå deres forretninger i Danmark sammen, er der ingen udsigt til nogen våbenhvile i priskrigen foreløbig.

TDCs egen optimisme daler

»Regnskabet er præcis så udfordrende, som jeg havde frygtet. Der er ingen bedring at spore på mobilsiden. Samtlige konkurrenter har haftet fornuftigt 2014, mens TDC har været storleverandør af mobilkunder til dem. Og TDCs egen retorik er ikke særligt optimistisk. Man håber i år at kunne tabe færre kunder, forretningsudviklingen er bekymrende, og det ser svært ud. Så TDC er et selskab, der er presset på mange fronter. Til gengæld leverer man en pengestrøm på linie med det forventede og regner også med en stabil dividende,« konstaterer Morten Imsgard på plussiden.

Det er dog afgørende for TDC at få dæmmet op for frafaldet på mobilsiden, ligesom den tidligere guldgrube, TV-salget, også er under pres.

»TDCs kabel-TV-selskab, YouSee, har tabt endnu en stor antenneforening ved indgangen til 2015. YouSee skulle ellers være TDCs fort i Danmark, som skulle stå ekstremt stærkt med loyale kunder og tilbud, som TDCs konkurrenter ikke kan nå op til sokkeholderne. TV-forretningen skal skærme presset på TDCs øvrige forretningsområder, hvor hård priskonkurrence og regulatoriske tiltag viser sig på resultaterne. Og med købet i september af Norges næststørste kabel-TV-selskab Get vil TDC kunne forhandle bedre indholdsaftaler på skandinavisk plan. Alligevel er tendensen, at kunderne siver ud,« siger Morten Imsgard.

YouSee satte ved årsskiftet prisen på den store TV-pakke op til nu 500 kroner om måneden.

»Måske er 500 kroner smertegrænsen. Det er for dyrt for mange. Oveni opsiger flere den store TV-pakke. 28 procent af YouSee-kunderne har nu den lille TV-pakke, hvor det i begyndelsen af 2012 var 22 procent. Det er med til at presse den månedlige indtjening hos TDC,« siger senioranalytikeren.

Telefusion vil ikke gavne foreløbig

TDC store problem er, at der efterhånden ikke er flere steder at skære.

»TDC erkender selv, at man ikke kan holde omkostningsbesparelserne i samme omfang som tidligere. TDC er ved at være så strømlinet, som det er muligt, fordi man har skåret omkostningerne helt ind til benet og i dag driver en af de mest effektive teleoperatører i Europa. Det gør det svært at finde massive omkostningsbesparelser, når omsætning og indtjening hvert år falder med meget høje trecifrede millionbeløb. Det var da også derfor, at TDC købte Get - for at udvide forretningen,« siger Morten Imsgard.

Der er derimod ingen større hjælp at hente i den forestående sammenlægning af Telenor og Telia i Danmark.

»TDC får ingen hjælpende hånd her. Sammenlægningen bliver formentlig først godkendt i slutningen af 2015, og indtil da vil Telia og Telenor køre benhårdt på. Dermed er der lagt op til, at de fortsat vil stjæle kunder fra TDC, hvis TDC ikke gør noget dratisk - og det er vanskeligt at se, hvad det skal være, når TDC så hårdt har sagt fra over for mobiltilskud og priskampagner - og det er gennemprøvede og effektive måder at flytte kunderne på. Men man kan da håbe, at når Telia og Telenor går sammen, vil der komme en aktør, som er med til at støtte TDCs dagsorden, så det bliver lettere at tjene penge,« siger Sydbank-analytikeren.