Analytiker: Tam udvikling i SAS' december-trafiktal

SAS opnåede i december en stigning i passagertrafikken, men det imponerer ikke Sydbanks analytiker.

Læs mere
Fold sammen

SAS' trafiktal for december måned var noget svagere end forventet, men det er ikke ensbetydende med, at den skandinaviske luftfartskoncern styrter mod jorden. Det vurderer Sydbank-analytiker Jacob Pedersen over for Ritzau Finans.

Ifølge Jacob Pedersen er tallenes lidt triste tendenser sandsynligvis produktet af et sammenfald af en række hændelser, der samlet har trukket udviklingen i negativ retning. Ikke desto mindre skal udviklingen følges tæt, for at holde øje med underliggende takter de næste måneder.

- Det er klart, at de rigtigt gode takter, vi har set fra SAS de sidste tre måneders tid, er stoppet. Men når de kommer lidt svagere ud af december, end jeg havde ventet, så er det dels, fordi julen nok har haft en større effekt, end jeg regnede med, og dels, at den kraftige opbremsning, der var i billetsalget under forhandlingerne om redningsplanen, gjaldt ture i december, siger han til Ritzau Finans.

Han hæfter sig ved, at selvom priserne falder en smule, ligger de stabilt omkring nul-niveauet på novembers yield - der altid beregnes en måned forskudt - men bemærker samtidig, at SAS' belægningsprocent faldt en anelse til 69,5.

- Det er alfa og omega for SAS, at de får fyldt flyene godt op. Selvom det ikke er opløftende, så kommer december i halen på nogle rigtigt gode måneder. Så jeg tror ikke, at de underliggende takter er nær så triste, som lige netop december-tallene kan lede en til at tro. Men hvis de er det første tegn på en tendens, så er det selvfølgelig noget, man skal være opmærksom på, siger han til Ritzau Finans.

Jacob Pedersen forudser dog mørke skyer i horisonten for SAS' billetpriser i løbet af det kommende år. Konkurrenten Norwegian opruster gevaldigt med adskillige nye fly på vej. Fly, der skal tage kampen op mod SAS på langdistanceflyvninger - og til en markant lavere pris.

- Det kommer helt klart til at presse SAS' priser på langdistanceflyvninger, det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

/ritzau/FINANS

Morten A. Rasmussen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk