Analytiker: Storbanker næppe ramt så hårdt som Spar Nord

Finanstilsynet for nylig gennemgået lånebøgerne hos de største banker i forbindelse med stresstesten, så der er næppe ekstraordinære afskrivninger, vurderer analytiker.

Arkivfoto. De store banker kommer næppe til at afskrive ekstraordinært på grund af landbrugets krise, vurderer analytiker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kom som noget af en overraskelse, at Spar Nord mandag måtte tage yderligere markante nedskrivninger på sine landbrugsudlån som en afledt konsekvens af det årlige julebrev fra Finanstilsynet.

Men selvom Spar Nord ikke kommer til at stå alene med behovet for ekstra nedskrivninger, så bliver det næppe blandt de store banker, at der kommer chok-nedskrivninger frem mod eller i forbindelse med årsregnskaberne.

Sådan lyder vurderingen fra Nordeas bankanalytiker Christian Hede. Han peger på, at Finanstilsynet for nylig har været gennem lånebøgerne hos de største banker i forbindelse med den stresstest, som tilsynet gennemførte på vegne af Den Europæiske Centralbank (ECB) og Det Europæiske Banktilsyn (EBA) i oktober.

- Selvfølgelig er det ikke en isoleret Spar Nord-problematik. Landbrugssektoren har det svært, og Spar Nord mener, at der har væren en praksisændring fra tilsynet, siger Christian Hede.

Analytikeren tilføjer, at bankerne og tilsynet naturligvis ikke har kunnet tage højde for udviklingen mellem oktober og nu, og at der derfor formentlig vil komme gruppevise nedskrivninger på landbrug, også fra de store banker.

- Men det bliver næppe noget, der forholdsmæssigt nærmer sig Spar Nord, fastslår han.

Christian Hede fremhæver blandt andet en passage fra julebrevet, hvoraf det fremgår, at de institutter, der indgik i stresstesten - Danske Bank, Jyske Bank, Nykredit, Sydbank - er blevet orienteret om, hvordan tilsynet ser på krisen i Rusland.

- Den nuværende udvikling vedrørende Rusland er en tidlig hændelse, der må forventes at påvirke danske landmænd ved regnskabsaflæggelsen 31. december 2014, skriver Finanstilsynet i sit julebrev.

- I det omfang, at institutternes modeller for gruppevise nedskrivninger ikke allerede opfanger de økonomiske konsekvenser for landbruget af udviklingen i Rusland, skal der foretages ledelsesmæssigt skøn herfor. Institutterne skal tillige vurdere, om der herudover er behov for at foretage solvensbehovsreservation, står der videre.

Spar Nord justerede mandag forventningerne, så banken nu venter en basisindtjening før nedskrivninger på 1275 mio. kr. mod tidligere 1200 mio. kr., mens nedskrivninger ventes at belaste resultat med 495 mio. kr. mod tidligere forudset lidt lavere end de 405 mio. kr., der blev realiseret i 2013.

En ny vurdering af landbrugsengagementerne gav anledning til en stor nedskrivning.

- I den forbindelse er der foretaget en nedskrivning på 100 mio. kr., som relaterer sig både til svineproducenter, der vil være negativt påvirket af det fald i afregningspriser, som handelskrisen mellem EU og Rusland har affødt, og til mælkeproducenter, som ligeledes er påvirket af faldende afregningspriser, skrev banken i en fondsbørsmeddelelse.