Analytiker sender en milliard ekstra ned i Lundbecks »fremtidskasse«

Lundbeck er snublende tæt på vigtig blåstempling fra de amerikanske myndigheder og er dermed nærmere målet om at skille sit nye antidepressiv Brintellix ud fra mængden. Analytiker opjusterer sit topsalgsestimat for Brintellix med en milliard kroner.

Søren Løntoft Hansen fra Sydbank hæver sit topsalgsestimat for Brintellix fra 7 mia. kr. til godt 8 mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bjørnen er ikke helt skudt endnu, men både investorer og analytikere er allerede begyndt at juble over Lundbecks »skind«.

Det danske medicinalselskab tog sent onsdag aften et stort skridt i den rigtige retning mod at få antidepressivet Brintellix godkendt som et middel, der kan gavne depressionsramte, som lider af koncentrationsbesvær og hukommelsessvigt.

Det skete, da et ekspertpanel under de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) anbefalede, at Lundbeck kan få udvidet sin indlægsseddel, så den også dækker såkaldt kognitiv dysfunktion hos patienter med tung depression. De amerikanske myndigheder fælder først sin endelige dom over Brintellix i marts, men markedet har stor tiltro til, at sagen allerede er afgjort.

Derfor sendte aktionærerne fra morgenstunden Lundbeck-aktien i vejret med over 10 pct., mens analytikerne tilsvarende hævede deres syn på Lundbecks fremtidsudsigter.

Hos Sydbank har medicinalanalytiker Søren Løntoft Hansen hævet sit topsalgsestimat for Brintellix med en milliard kroner på baggrund af nyhederne fra USA. Det betyder, at analytikeren nu vurderer, at Lundbecks antidepressiv når et topsalg på godt 8 mia. kr. mod tidligere 7 mia. kr. Lundbeck har tidligere selv angivet et interval på 5 til 10 mia. kr.

»Hvis Lundbeck får den her indikation på indlægssedlen, vil det være en kæmpe konkurrencemæssig fordel. FDA anerkender her, at der er grundlag for at sige, at Lundbecks middel har en positiv effekt på kognitiv dysfunktion. Det tyder på, at det er nok til at få det på en indlægsseddel,« siger Søren Løntoft Hansen.

Det var ikke på forhånd bøjet i neon, at det amerikanske ekspertpanel ville give grønt lys. For bare to-tre år siden var de amerikanske myndigheder ikke villige til at anerkende, at såkaldt kognitiv dysfunktion kunne være et selvstændigt symptom i forbindelse med depression. Og eksempelvis vurderede den store amerikanske investeringsbank JP Morgan forud for høringen, at FDA-komitéen ville vende tommelfingeren ned.

Hos Lundbeck vurderer forskningsdirektør Anders Gersel Pedersen, at det danske medicinalselskab fik overbevist de amerikanske eksperter med en meget stor og udførlig datapakke. Han kalder anbefalingen fra FDA-panelet for »et meget stort skridt på vejen«.

»Vi har indsendt en meget stor datapakke til FDA. Vores fund er meget konsistente. Det er meget sjældent, at du kører tre undersøgelser i træk, der falder ud på fuldstændig samme vis. Det, tror jeg, var det, der gjorde, at komitéen fandt, at det var tilstrækkeligt til, at FDA burde anerkende det og lægge det ind i indlægssedlen,« siger Anders Gersel Pedersen.