Analytiker: SAS presser medarbejderne

SAS lægger pres med medarbejderne med en spareplan på 2 mia. svenske kroner. Nødvendigt for at overleve, vurderer analytiker, mens SAS-aktien stiger. (Opdateret 9:36)

Foto: Steffen Ortmann.
Læs mere
Fold sammen
Skidt, men bedre end frygteligt. Sådan vurderer SAS-analytiker hos Sydbank Jacob Pedersen SAS' halvårsregnskab. Han hæfter sig især ved, at SAS vil skære udgifterne til løn- og pension ned med 20 procent.

"SAS er igang med at intensivere presset på medarbejderne. Man vil have lønreduktioner for at opnå nogen overenskomster, der er konkurrencedygtige. Det er nødvendigt for at overleve," siger han.

Mellem 1000 og 1500 fyringer skal give SAS de besparelser, der er skal sikre flyselskabets fremtid.

SAS fik et nettounderskud før skat på 1,8 mia. svenske kr. i første halvår. I andet kvartal landede underskuddet på 1,0 mia. svenske kr. før skat.

"Jeg vil ikke sige, at det er bedre end ventet, men det er bedre end frygtet," siger Jacob Pedersen.

Omsætningen for det kriseramte flyselskab landede på 23,5 mia. svenske kr. i første halvår, hvilket er et fald på 12,1 procent i forhold til samme periode sidste år.

Aktien stiger
På trods af det blodrøde regnskab er resultatet bedre end mange havde frygtet. Og det sender SAS-aktien op ad. Klokken 9:30 var den steget med otte procent.

"Vi var mange, der troede at SAS hang længere nede i dyndet, end de egentlig gør. Og derfor tror jeg, at aktien vil blive belønnet for," siger Jacob Pedersen.

På indtjeningen er det væsentligt bedre, end hvad Jacob Pedersen havde ventet, men omsætningen er til gengæld lavere.