Analytiker: Priserne på nye ordrer er største problem i regnskabet

Regnskabet fra Vestas viser bekymrende tegn på prispres, som meget vel kan blive hovedtemaet blandt investorer og analytikere torsdag, vurderer Vestas-analytiker i Alm. Brand Markets, Michael Friis Jørgensen.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Dertil kommer, at Vestas leverer to yderligere skuffelser. For det første er omsætningen lavere end ventet, hvilket siver hele vejen ned igennem resultatopgørelsen, der derfor også viser en skuffende indtjening. Desuden blev det ikke til et løft af den nedre ende af Vestas' forventninger til 2017.

Alt i alt vil regnskabet derfor give anledning til et salgspres på aktien, mener Michael Friis Jørgensen.

- I min optik er hovedproblemet i det her regnskab ordreindgangen - ikke målt i antal megawatt, men målt på priserne, siger Alm. Brand-analytikeren.

- Der har i markedet været en latent frygt for, at lave auktionspriser og udviklernes meldinger om gode projektpriser vil vise sig i producenternes regnskaber og presse indtjeningen. Blandt negative investorer er der mange, der leder efter de her tegn, og det ser ud til at materialisere sig.

Vestas fik en samlet ordreindgang på 2667 megawatt (MW) i kvartalet, mens analytikere havde ventet en samlet ordreindgang i kvartalet på 2492 MW ifølge Ritzau Estimates.

Men mens der altså blev bestilt flere møller end forudset, så var værdien ordreindgangen i andet kvartal bare 2,2 mia. euro og på linje med analytikernes estimat på 2198 mio. euro. Dermed havde ordrerne en afrundet snitpris på 0,82 mio. euro per MW.

På aktiemarkedet falder Vestas torsdag morgen med 5,8 pct. til 586,50 kr.