Analytiker om SAS-regnskab: Endelig er der skabt et fundament for stabilt overskud

SAS har været gennem den ene hårde kur efter den anden i form af seks spareprogrammer over den seneste 15 år. Nu ser det ud som om, at kuren virker.

Foto: OLIVIER MORIN. SAS har været gennem den ene hårde kur efter den anden i form af seks spareprogrammer over den seneste 15 år. Nu ser det ud som om, at kuren virker.
Læs mere
Fold sammen

Luftfartsselskabet SAS har i regnskabsåret 2016/17 leveret overskud for tredje regnskabsår på stribe, men vejen dertil har også været usædvanlig lang og hård for selskabet, der tidligere har været ekstremt hårdt presset rent økonomisk.

Vejen til overskud er nemlig gået igennem hele seks spareprogrammer de seneste blot 15 år, og faktisk er den nuværende udgave en anden version af det sjette spareprogram, der blev startet i slutningen af 2014.

Men det ser også ud til at være det program, hvor det endegyldigt er lykkes for SAS at skabe et fundament for stabile overskud i fremtiden.

Sådan lyder i hvert fald vurderingen fra Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank.

»Det har været en usædvanlig langsommelig proces at få skabt et omkostningsniveau, som SAS kan være konkurrencedygtigt på. Men det ser ud til, at det er nået dertil nu,« siger han til Ritzau Finans.

»Der skal ske noget meget dramatisk på markedet, hvis SAS ikke skal kunne blive ved med at levere overskud i fremtiden. Investorerne skal til at kigge på SAS som et mere almindeligt selskab, der lever mere på lige fod med de andre selskaber i sektoren,« fortsætter Jacob Pedersen.

Han peger dog på, at luftfartsbranchen stadig er hårdt konkurrencepræget, og at der kan ske hurtige ændringer.

»Det er en meget omskiftelig branche, hvor der kan ske mange ting, men fundamentet er klart bedre nu,« siger Jacob Pedersen.

De mange spareprogrammer og frasalg i SAS over de seneste 15 år har reduceret selskabets gennemsnitlige medarbejderantal fra 32.481 i 2002 til 10.324 i 2016/17.