Analytiker om Danske Bank: Nedskrivning er ikke nogen atombombe

Det er ikke nogen bombe, at Danske Bank foretager en nedskrivning på en lille håndfuld mia. kr. Det mener Ricky Steen Rasmussen, der er analytiker hos bankkollegaen Nykredit.

Foto: INTS KALNINS.
Læs mere
Fold sammen

- Det er ikke nogen atombombe, slår Ricky Steen Rasmussen fast over for Ritzau Finans.

Danske Bank har efter en ordinær gennemgang af selskabets goodwill besluttet at nedskrive for 4,5 mia. kr. før skat på baggrund af bankens aktiviteter i Finland og Norge.

- Det kan godt være, at det lyder af meget. Men det er en ikke-cash-nedskrivning, og de foretog nøjagtigt den samme for et år siden. Det her er en helt ordinær gennemgang af, om goodwillen er der eller ej, forklarer Ricky Steen Rasmussen.

Danske Bank oplyser, at nedskrivningerne er af teknisk karakter.

- De har lagt højere kapitalkrav ind i Finland og Nordirland. Og det er ganske rimeligt, eftersom vi ikke just bliver ramt af lavere kapitalkrav i den finansielle sektor - nærmere tværtimod, mener Nykredit-analytikeren.

Dertil kommer, at der fortsat er et lavt renteniveau i Europa.

- Europa er stadig ikke op i gear. Og ser vi mod Den Europæiske Centralbank, er der nok større chance for, at de fastholder stimuli i lang tid end kortere tid, pointerer Ricky Steen Rasmussen.

Spørgsmålet er så, om Danske Banks nedskrivning får betydning for banken og driften.

- Svaret er nej. Det gør den ikke, fordi det ikke er cash. Det kan man også se på, at dividenden bliver fastholdt ved at udregne den på før goodwill-nedskrivningen og ikke efter. Det vil sige, at selv om de har en udbyttepolitik på bundlinjen, så tager de ikke goodwill-nedskrivningen med i den udregning, forklarer Ricky Steen Rasmussen.

- Det eneste, man kan diskutere, er, om de skulle have taget resten af goodwillen med det samme. Men hvis de vurderer, at goodwillen er der, så skal de også gøre det ærligt og redeligt. Og det er det, de gør her. Omvendt skal de ikke gøre det regnskabsmæssigt, hvis de vurderer, at værdien stadig er der, mener Nykredits analytiker.

Han ser ikke udfordringerne i Finland som isoleret til Danske Bank.

- Vi ved godt, at Finland ikke køre særligt godt. Den makroøkonomiske udvikling i Finland har haltet efter. En af årsagerne er, at landets store samarbejdspartner Rusland halter efter. Dermed er det heller ikke et Danske Bank-fænomen, men et problem for alle banker, der har eksponering mod Finland, forklarer Ricky Steen Rasmussen.

Han påpeger, at også bankkollegaen Nordea har aktiviteter i Danmarks nordiske broderland.

- Finland er ikke det mest værdiskabende marked. Omvendt har Nordea helt andre regnskabsmæssige poster, idet de foretog en fusion i sin tid. Derfor kommer de ikke til at foretage en lignende nedskrivning. Vi kommer blot til at se, at resultaterne kommer til at halte i en periode - og de kommer ikke til at være sprøjtende dårlige, vurderer Ricky Steen Rasmussen.